Rastislav Búgel Samospráva

Mestská polícia by chcela slúžiť aj v civile: Poslanci neakceptovali protest prokurátora

V dvoch bodoch vyhovelo a v troch mesto Trnava nevyhovelo protestu prokurátora vo veci Všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o Mestskej polícii (MP). Najdôležitejším z nich bola otázka, či môžu trnavskí mestskí policajti vykonávať službu aj v civile.

Ilustračný obrázok k článku Mestská polícia by chcela slúžiť aj v civile: Poslanci neakceptovali protest prokurátora
Zdroj: TASR

VZN to v Trnave umožňuje, pričom tento postup MP využíva najmä pri kontrole psičkárov, pri zakladaní čiernych skládok či sledovaní potenciálnych páchateľov malých krádeží na verejných zhromaždeniach, napríklad na Tradičnom trnavskom jarmoku.

Podľa zástupcu náčelníka MP Ivana Ranušu zákon o MP umožňuje v tejto otázke dvojaký výklad. Prokuratúra, ktorá dostala podnet od Ministerstva vnútra (MV) SR, zastáva názor, že policajt MP má vykonávať službu v rovnošate, a to aj z pohľadu právnej istoty občanov. Trnavskí mestskí policajti však využívali možnosť zostať v niektorých prípadoch v civile a preukázať sa príslušnosťou k MP aj inak ako uniformou – napríklad odznakom, preukazom alebo aj ústne. Tento postup sa MP osvedčil, hoci od doručenia protestu prokurátora na radnicu hliadky v civile z obehu stiahli. „Sme toho názoru, že problém by mal pre rôznosť výkladu vyriešiť súd, bude to kompetentné a nespochybniteľné rozhodnutie,“ povedal na zasadnutí mestského zastupiteľstva 6. októbra spravodajca materiálu – poslanec Bystrík Stanko.

Ranuša dodal, že zákon o MP je prežitý a mal byť už dávno upravený. Poslanci neakceptovali protest prokurátora ani ohľadom používania reflexných viest ako súčasti rovnošaty príslušníka MP, a tiež ani požiadavku, aby o organizačnej štruktúre MP rozhodovalo iba zastupiteľstvo. V Trnave má v tejto veci právomoci aj primátor.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM