Rastislav Búgel Kultúra Kultúra

Michal Jánoš v hlavnej úlohe: Divadlo Jána Palárika uvedie zaujímavú premiéru

Divadlo Jána Palárika (DJP) v Trnave pripravuje premiérové uvedenie dramatizácie románu Ivana Alexandroviča Gončarova Oblomov. V réžii Jána Tomandla sa v hlavnej úlohe prvýkrát predstaví v sobotu 27. februára herec Michal Jánoš.

Ilustračný obrázok k článku Michal Jánoš v hlavnej úlohe: Divadlo Jána Palárika uvedie zaujímavú premiéru
Zdroj: Dnes24.sk

Román pre DJP zdramatizovali Martin Hodoň a Ján Tomandl, autorkou scény a kostýmov je Lucie Halgašová, hudbu vybral a upravil Juraj Bielik a dramaturgom inscenácie je Martin Hodoň. V ďalších úlohách hrajú Silvia Holečková, Tomáš Mosný, Vladimír Jedľovský, Kristína Tóthová a Braňo Mosný.

Inscenácia je trpko–smiešnym príbehom o človeku, ktorého apatia a pasivita odsúdili na okraj spoločnosti, ktorému sa rozpadá jeho komfortný starý svet a s novými požiadavkami spoločnosti sa nevie a nechce vyrovnávať. Oblomov je spokojný, keď nemusí byť integrálnou súčasťou sveta okolo seba – len leží, sníva a premýšľa. Jeho priatelia sa snažia prebudiť ho z letargie. Pre neho však slobodná vôľa nie je nástrojom zmeny stavu vecí, ale len schátranou vlastnosťou, ktorú si nevypestoval, pretože vyrastal v opulentnom mikrosvete, kde fungovali sluhovia, peniaze a moc.

Ivan Alexandrovič Gončarov (1812–1891) sa v literárnej tvorbe nesnažil byť analytikom, ale skôr prozaikom, ktorého zaujíma spoločnosť a s ňou súvisiace zmeny. Hľadal skôr typ až archetyp, v ktorom sa zrkadlí skôr doba než charakter človeka. Jeho prvý román Všedný príbeh vyšiel v roku 1847 a priniesol mu nečakaný úspech. Týmto románom sa zaradil k spoločensko-kritickej vlne vtedajšej ruskej literatúry. O osem rokov nasledoval cyklus cestopisných fejtónov z ciest okolo sveta Fregata Pallada a v roku 1859 vydal svoj najslávnejší román Oblomov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM