Dominika Handzušová Správy

Mimoriadne zasadnutie krajských poslancov: TOTO rozhodnutie má ozdraviť nemocnice

Krajskí poslanci odsúhlasili vstup spoločnosti Svet zdravia ako strategického partnera do krajských nemocníc v Galante a Dunajskej Strede.

Ilustračný obrázok k článku Mimoriadne zasadnutie krajských poslancov: TOTO rozhodnutie má ozdraviť nemocnice
Zdroj: TASR

Krajskí poslanci odsúhlasili na svojom mimoriadnom zasadnutí vstup spoločnosti Svet zdravia ako strategického partnera do krajských nemocníc v Galante a Dunajskej Strede. Zavŕšil sa tým niekoľko rokov trvajúci proces, ktorým chcela krajská samospráva ozdraviť obe zdravotnícke zariadenia.

Vážny míľnik

Do obchodnej verejnej súťaže na prevod akcií Nemocnice s poliklinikou Dunajská Streda a Nemocnice s poliklinikou Sv. Lukáša Galanta sa prihlásili dvaja záujemcovia. Spoločnosť Svet zdravia ponúkla za prevod akcií oboch nemocníc dokopy 2,1 milióna eur. V dunajskostredskej nemocnici chce do piatich rokov preinvestovať 11,7 milióna eur a v Galante 8,7 milióna eur.

Zdôraznila, že spektrum a rozsah zdravotnej starostlivosti sa nebude znižovať, ale snahou je rozšíriť ju o ďalšie ambulancie a zvyšovať kvalitu.

Predseda Trnavského samosprávneho kraja Tibor Mikuš na zasadnutí poslaneckého pléna zhrnul niekoľkoročnú anabázu, ktorá vyústila hlasovaním o strategickom partnerovi. Povedal, že obaja záujemcovia predložili zaujímavé ponuky, víťaz mal pre kraj interesantnejší variant. „Je to vážny míľnik v existencii našich nemocníc,“ konštatoval Mikuš.

Garantuje dvojjazyčnosť

Podpredseda samosprávneho kraja József Berényi dodal, že poslanci zo spádových oblastí oboch nemocníc vnímajú rozhodnutie nielen ako obchodnú a zdravotnícku záležitosť, ale aj ako citovú. „Nie je to ľahké rozhodovanie, ale víťazná ponuka je z nášho pohľadu vhodným riešením,“ dodal Berényi. Víta, že spoločnosť garantuje pre obe nemocnice aj dvojjazyčnosť v styku s pacientmi.

Jediný poslanec proti

Poslanci na zasadnutí súhlasili s prevodom 15 582 kmeňových listinných akcií na meno, každú v nominálnej hodnote 332 eur v prípade Dunajskej Stredy a 15 689 takýchto akcií v prípade Galanty. A k tomu 325 kmeňových listinných akcií na meno, každú v nominálnej hodnote jedno euro v Dunajskej Strede a 565 akcií v Galante. Krok odsúhlasili pomerom hlasov 33 za a jeden proti, a poverili predsedu kraja urobiť ďalšie potrebné kroky na uzatvorenie zmluvy.

Prevádzkuje dvanásť slovenských nemocníc

Spoločnosť Svet zdravia patrí do skupiny Penta Investments a je prevádzkovateľom dvanástich nemocníc v Partizánskom, Žiari nad Hronom, Banskej Štiavnici, Rimavskej Sobote, Rožňave, Spišskej Novej Vsi, Svidníku, Stropkove, Humennom, Vranove nad Topľou, Michalovciach a Trebišove. Na Slovensku pôsobí od roku 2006. Zamestnáva takmer 4630 pracovníkov a zabezpečujeme zdravotnú starostlivosť v spádovej oblasti pre viac ako 770 000 obyvateľov.

Mohlo by vás zaujímať: Trnavská automobilka zmodernizuje systém logistiky: Investícia dosiahne 4,5 milióna eur

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM