Dominika Handzušová Samospráva

Ministri odklepli podporu pre Trnavský kraj: Najviac dostanú Špačince

Konkrétnu pomoc dostane okrem samosprávy kraja 64 samospráv obcí z nášho kraja. Sumu 200 000 eur vláda vyčlenila na rekonštrukciu ciest a chodníkov v Špačinciach.

Ilustračný obrázok k článku Ministri odklepli podporu pre Trnavský kraj: Najviac dostanú Špačince
Zdroj: TASR

Zvyšné výjazdové rokovania vlády Slovenskej republiky v tomto volebnom období budú nasmerované do problémových častí Slovenska. V Špačinciach to oznámil premiér Robert Fico (Smer-SD).

Trnava opakom chudobných dolín

Predseda vlády avizoval, že jedným z opatrení druhého sociálneho balíčka, ktorý vládna strana predstaví na pracovnom sneme 23. mája, bude i mechanizmus pomoci takzvaným chudobným dolinám. Vysvetlil, že v prípade prijatia potrebných legislatívnych zmien v parlamente, sa pomoc týmto regiónom aktivuje automaticky.

Kabinet po druhý raz zavítal do okresu Trnava, ktorý je opakom problémových regiónov. Aktuálna miera evidovanej nezamestnanosti v ňom ku koncu vlaňajška bola 6,44 percenta. „Aj preto padlo rozhodnutie prísť sem, aby sme na vlastné oči mali možnosť konfrontovať, že rozdiely medzi Slovenskom, pokiaľ ide o regióny, sú naozaj niekde veľmi, veľmi výrazné,“ odôvodnil výber miesta Fico.

Dva milióny pre náš kraj

Celkovo ministri rozhodli o podpore vo výške presahujúcej deväť miliónov eur. Priamu finančnú pomoc vo výške dvoch miliónov eur, ktorú uvoľní do 12. júna minister financií Peter Kažimír (Smer-SD), vláda nasmerovala najmä do projektov regionálnej a miestnej samosprávy v Trnavskom kraji.

Opozícia v tejto súvislosti upozornila, že starostovia a primátori vládnej strany opäť ťahajú za dlhší koniec. Združenie Alfa, za ktorým je strana Sieť Radoslava Procházku, vyrátalo, že tieto samosprávy získali až 56 percent pomoci, aj keď v kraji dominujú nezávislí starostovia a primátori. Tí získali iba 33 percent pomoci.

Fico takúto optiku odmietol

Peniaze z jeho pohľadu nejdú šéfom obcí, ale ich obyvateľom na konkrétne zmysluplné projekty. Poradcovia, ktorí rozdelenie pripravujú, podľa neho zachovávajú „určitú mieru rovnováhy a proporcie medzi počtami zvolených primátorov, starostov za vládnu stranu a opozíciu“.

„Všetko, čo robí vláda, je podľa opozície zlé, ale ja si nepamätám, že by zdvihli svoje lenivé zadky, keď boli vo vláde a išli do regiónov. My do regiónov chodíme a prijímame rozhodnutia,“ reagoval premiér. „Vláda má právo rozhodnúť. Vláda rozhoduje a ako vidíte, nedávame to na nezmyselné podujatia, dávame to všetko na účely, ktoré sú nevyhnutné,“ doplnil.

Najviac priamo do Špačiniec

Konkrétnu pomoc dostane okrem Trnavského samosprávneho kraja 64 samospráv obcí z tohto kraja. Najviac putuje priamo do Špačiniec, kde je starostom člen vládnej strany Július Zemko. Sumu 200 000 eur vláda vyčlenila na rekonštrukciu ciest a chodníkov v tejto obci. Podľa premiéra Roberta Fica bola požiadavka starostu Zemka odôvodnená. „Bolo to schválené, nevidím na tom nič zlého,“ uzavrel. Pozrite sa kam chce vláda financie nasmerovať v tomto článku.

Primátor krajského mesta pozvánku od vlády nedostal. Bročka: Beriem to s úsmevom

Zábery zo zasadnutia vlády si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii.

Výjazdové zasadnutie vlády v Špačinciach
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM