Erik Bojničan Správy

Mobilné záhony skrášlia trnavské námestia: Na aké tvary a farby sa môžeme tento rok tešiť?

Zhruba 5000 trvaliek vysadia do konca týždňa v Trnave do štyroch veľkorozmerných mobilných záhonov, ktoré budú skrášľovať dve hlavné námestia počas celej letnej sezóny.

Ilustračný obrázok k článku Mobilné záhony skrášlia trnavské námestia: Na aké tvary a farby sa môžeme tento rok tešiť?
Foto: Kristína Debnárová

Mesto už tretí rok pokračuje týmto spôsobom vo výzdobe mesta a robí jej centrálnu časť atraktívnejšou pre domácich i návštevníkov. Na Trojičnom námestí má záhon podobu krídel a na Námestí sv. Mikuláša podobu gotického vikierového okna.

Podľa Zuzany Ďurišovej zo záhradníctva DeltAspol, s.r.o, ktoré výsadbu realizuje, farebný efekt záhonov sa prejaví až o niekoľko týždňov. „Keď sme ho robili prvýkrát, išlo o samé letničky, ktoré majú kobercový efekt. Vlani bola polovica letničiek a polovica trvaliek. Teraz sa mesto rozhodlo pre zmes trvaliek,“ uviedla.

Farebnosť kvetov na „krídlovom“ záhone je ružovo-bielo-modrá, na námestí pri Bazilike sv. Mikuláša bude prevažne modro-žltá. Každý záhon má automatické zavlažovanie a je lemovaný trávnatým porastom.

Prvý raz bol záhon súčasťou Májového kvetu, predajnej výstavy kvetov na Trojičnom námestí. Pre veľký úspech ho vedno s výstavou nezrušili, ale ponechali na celé leto. Vlani už išlo o cielenú stavbu záhona a v tomto roku pribudla konštrukcia aj na druhom námestí. Najatraktívnejší pohľad na kvety je z Mestskej veže z výšky zhruba štyridsať metrov. Okrem veľkorozmerných záhonov pribudnú v krátkom čase do centra aj závesné kvetináče, kvetinové stĺpy a pyramídy.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM