Monika Földešiová Kultúra

Na divadle pribudne pamätná tabuľa Jána Palárika

Nová pamätná tabuľa pribudne na budove divadla v centre Trnavy pri príležitosti 190. výročia narodenia dramatika Jána Palárika (1822 - 1870). Divadelná scéna je už niekoľko rokov pomenovaná po tomto významnom slovenskom dramatikovi a národnom dejateľ

Súčasťou slávnosti 26. apríla bude aj predstavenie jeho Zmierenia alebo Dobrodružstva pri obžinkoch v naštudovaní súboru Divadla Jána Palárika.
O uchovanie pamiatky a naplnenie odkazu publicistu, spoluzakladateľa Matice slovenskej i Spolku svätého Vojtecha v Trnave sa stará občianske združenie (OZ) Životnými cestami Jána Palárika. Spája 12 obcí, v ktorých počas svojej kňazskej služby pôsobil. V obci Abrahám sa nachádza pamätná tabuľa na miestnom múzeu, v Rakovej je Palárikova busta na rodnom dome a socha v centre obce. V Palárikove, ktoré nesie jeho meno od roku 1948, je po ňom pomenovaná ešte aj ulica a umiestnená busta na kultúrnom dome. Občianske združenie od roku 2011 udeľuje Cenu Jána Palárika, jeho prvým nositeľom je in memoriam riaditeľ Pápežského slovenského ústavu sv. Cyrila a Metoda v Ríme Jozef Vranovič.
Palárikova pamätná tabuľa bude v poradí druhou na fasáde trnavského divadla. Prvou je doska pripomínajúca 20. výročie Nežnej revolúcie, ktorá je v Trnave úzko spätá s divadelnou budovou.

tasr foto: tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM