Samospráva

Na participatívny rozpočet v Trnave pôjde v roku 2017 najmenej 50 000 eur

Trnava uzavrela ku koncu roka svoju prvú, pilotnú kapitolu participatívneho rozpočtu. V našom meste sa však s ním ráta aj v roku 2017.

Ilustračný obrázok k článku Na participatívny rozpočet v Trnave pôjde v roku 2017 najmenej 50 000 eur
Zdroj: TASR

V pilotnej kapitole participatívneho rozpočtu v Trnave obyvatelia mesta rozhodli, že z mestských peňazí treba podporiť pätnásť projektov, s ktorými prišli sami Trnavčania. Spolu to bolo za takmer 40 000 eur.

Piknikové stoly i petangové ihrisko

Novej možnosti sa obyvatelia mesta chopili s vervou, podľa Petra Nedoroščíka, ktorého občianske združenie Utópia participatívne rozpočty na celom Slovensku zastrešuje, to boli „asi najlepšie rozdelené, investované a spotrebované verejné prostriedky v rámci SR“. Kým sa projektoví garanti a radnica dopracovali ku konečnému výsledku, uskutočnilo sa viacero spoločných stretnutí, ktoré vyústili do verejného hlasovania o podpore projektov.

Deväť z nich sa dostalo „nad čiaru“, limitovanú sumou 20 000 eur, ktoré radnica na tento účel pôvodne vyčlenila. Avšak vzápätí primátor Peter Bročka navrhol podporiť všetky podané projekty a sumu mesto zvýšilo o ďalších takmer 20 000 eur.

Vďaka podpore mesta tak pribudli v Bernolákovom parku piknikové stoly, na sídlisku Družba petangové ihrisko, na Hospodárskej plocha na grafiti, vznikla logická hra o dejinách Trnavy, vyvýšené záhony na jednej zo škôl či rozprávky nahrané ich detskými autormi. Nedoroščík ocenil, že v Trnave sa do participatívneho rozpočtu zapojili všetky generácie. Seniori tak majú novú letnú terasu v malometrážnych bytoch a od septembra do konca roka s veľkým úspechom si sami organizovali celomestskú tančiareň.

Zatiaľ 50 000 eur

„Teším sa, že v Trnave žije veľa ľudí, ktorí sa zaujímajú o svoje mesto,“ povedal na záverečnom stretnutí zúčastnených občianskych aktivistov viceprimátor Matej Lančarič. Úlohou radnice je podľa neho vyčleňovať i naďalej prostriedky na účel, ktorý vnímajú obyvatelia ako prospešný.

„Na rok 2017 je to zatiaľ 50 000 eur, ale v prípade, ak bude väčší záujem, môžeme aj vyššiu sumu,“ dodal Lančarič s tým, že opäť by radi privítali, aby sa zapojili všetky vekové kategórie, od detí až po najstaršiu generáciu. A verí, že v roku 2017 sa aj do hlasovania o projektoch zapojí najmenej toľko, ale radšej ešte viac ľudí ako v roku 2016. Podľa Nedoroščíka by mohlo byť nové kolo participatívneho rozpočtu vyhlásené na konci januára, aby samotná realizácia projektov mohla byť po hlasovaní odštartovaná ešte pred letom.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM