Prokop Slováček Rôzne

Na slnku zdravo, ale bez chémie. Čím nahradíte klasický opaľovací krém?

Niekto je alergický a niekto zasa nechce používať priveľa chémie, keďže cez kožu sa jej dostane do tela naozaj veľa. Siahnuť môžete po osvedčených babských receptoch, alebo si kúpiť bio kozmetiku.

Ilustračný obrázok k článku Na slnku zdravo, ale bez chémie. Čím nahradíte klasický opaľovací krém?
Zdroj: internet

Pobyt na slnku bez opaľovacieho krému je, samozrejme, mimoriadne nezdravé. Ale použitie opaľovacích krémov je dvojsečná zbraň. Na jednej strane nás ochráni, na druhej cez kožu vstupujú do tela chemické látky, z ktorých je krém vyrobený.

Toxické látky môžu časom narušiť endokrinný a hormonálny systém, niektorí odborníci dokonca tvrdia, že priamo chémia z opaľovacích krémov môže spôsobiť rakovinu kože.

Bio opaľovanie je in

Ak sa rozhodnete, že nechcete vaše telo zaťažovať zbytočnou chémiou, musíte to skúsiť inak. Poohliadnite sa po prírodných prostriedkoch. Na trhu ich nie je až také množstvo ako tých klasických, ale ľudia si ich žiadajú a tak museli firmy zareagovať.

Aký je teda hlavný rozdiel? Prírodné opaľovacie krémy neobsahujú syntetické, teda umelé filtre. Tie sú nahradené prírodnými minerálnymi pigmentami, ktoré odrážajú slnečné lúče ako zrkadlo. Vo väčšine prípadov ich teda môžu používať aj alergici a sú vhodné aj pre deti.

Čítajte aj: Opaľovanie nie je grilovačka: Ako sa vyznať v kozmetike a neodpáliť si zdravie

Kokteil prírodných látok

Základom dobrého prírodného opaľovacieho krému by mali byť oxid zinočnatý a dioxid titaničitý. Sú to netoxické zložky, prírodné minerály a ako prirodzené opaľovacie krémy sa využívajú už desaťročia. Tie by mali tvoriť základ zdravého opaľovacie krému.

V prírodnom opaľovacom kréme by ste mali nájsť aj ďalšie látky, ktoré vás budú chrániť. Napríklad slnečnicový olej a vosk, lecitín, kokosový olej, glycerín, jojobový olej, extrakty zo zeleného čaju, vitamín E, malinový olej, bambucké maslo, eukalyptový olej, aloe vera, alebo extrakt z granátového jablka.

Ale používa sa napríklad aj astaxantín. Je to antioxidant, ktorý dodáva ružovú farbu plameniakom, krevetám či morským riasam.

Čítajte aj: Znova vás poštípali? Dajte im po nose domácim repelentom

Prírodné oleje, vhodná alternatíva

Existuje ešte jedna možnosť, ktorá je pri opaľovaní odporúčaná. Aj keď s pobytom na slnku to netreba príliš preháňať. Využiť sa dajú oleje, ktoré majú ochranný faktor (OF) od prírody.

Najúčinnejší je olej z karotky, ktorý má faktor okolo 30 i viac. Niekde sa uvádza že dokonca až okolo 50. Preto ho môžete zriediť s ostatnými olejmi.

S olejom z malinových semien dosiahnete ochranu, ako keby ste sa natreli krémom s OF 30 – 50. Silný je aj olej z obilných klíčkov (OF 20). Ďalšie oleje – avokádový, kokosový, olivový, makadamiový, mandľový, jojobový – dosahujú faktor približne do 8.

Prirodne opalovacie kremy
6
Galéria
Zdroj: internet
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM