Lucia Lauková Rôzne

Na Slovensku platí vyšší stupeň teroristického ohrozenia: Policajti sú ostražití

Na území Slovenska platí II. stupeň teroristického ohrozenia. Čo to znamená, a čo môžeme očakávať prezradil prezident Policajného zboru Tibor Gašpar.

Ilustračný obrázok k článku Na Slovensku platí vyšší stupeň teroristického ohrozenia: Policajti sú ostražití
Zdroj: TASR

Na Slovensku platí od 14.00 h 23. augusta zvýšený II. stupeň teroristického ohrozenia. Znamená to, že spáchanie teroristického trestného činu na území Slovenska je síce málo pravdepodobné, ale nie je to možné vylúčiť. Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informoval prezident Policajného zboru Tibor Gašpar.

„Nie sú tie informácie tak relevantné smerom k Slovenskej republike, aby som mohol povedať, že nám bezprostredne hrozí nejaké nebezpečenstvo,“ povedal Gašpar.

Policajný prezident ale pripomenul, že v najbližšom období je na Slovensku plánovaných viacero kultúrnych, športových a spoločenských podujatí, na ktorých sa očakáva prítomnosť veľkého počtu osôb. Konkrétne spomenul výročie Slovenského národného povstania, Deň ústavy SR, ale napríklad aj letecké dni.

„Máme pred sebou obdobie, kedy sme si povedali, že musíme byť ostražitejší nad rámec bežného výkonu služby a bežných opatrení,“ uviedol Gašpar aj vzhľadom na situáciu v Európe a posledné teroristické útoky vo viacerých krajinách.

Zdôraznil, že mu nejde o šírenie paniky a II. stupeň bol už v Slovenskej republike v minulosti vyhlásený. Pre políciu to napríklad znamená, že zvýši počet obchôdzkových služieb, pričom sa sústredí na objekty, ako nákupné centrá či železničné stanice. Vyhlásenie II. stupňa teroristického ohrozenia schválil minister vnútra.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM