Webnoviny - Rôzne

Na trhu sa objaví viac slovenského mäsa, zeleniny a ovocia

Mäso z doma dochovaných zvierat či v záhradke dopestovanej zeleniny a ovocia budú môcť na Slovensku predávať všetci záujemcovia.

Foto: SITA/Nina Bednáriková (WEBNOVINY) – Nový systém by podľa ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona mal vrátiť na trh čo najviac slovenskej produkcie. Ako vysvetlil na dnešnej tlačovej besede, ide o to, aby "tetka, ktorá doma chová hydinu, mohla vajíčka legálne predávať do miestnej reštaurácie.“ Filozofiou je čerstvosť, kvalita, rýchlosť, bezpečnosť.

Systém bude založený na kontrole Štátnou veterinárnou a potravinovou správou. „Zavolám, že v pondelok chcem poraziť tri kusy ošípaných, veterinár príde, skontroluje, potvrdí, potom môžem poraziť a ponúknuť,“ priblížil Simon. V súčasnosti niektorí producenti fungujú na podobnej báze, no pôvod nimi ponúkaného mäsa či zeleniny nie je vždy jasný.

Ako podotkol, dnes mnohé reštaurácie nakupujú mäso v obchodoch a potom si to spracúvajú, za nových podmienok si kúpia rovno od chovateľa a otázniky o pôvode odpadnú. Na rozdiel od dnešnej praxe bude možné konečnému spotrebiteľovi okrem hovädzieho dobytka, ošípaných, oviec a kôz ponúkať aj hydinu, králiky či pštrosy za oveľa jednoduchších hygienických štandardov.

Tri kategórie predajcov

Konečným spotrebiteľom sú tí, ktorí kupujú pre vlastnú potrebu a zariadenia spoločného stravovania, nie obchody. Hlavnými charakteristikami budú vlastná produkcia, čerstvosť, kvalita a dôvera, od koho nakupujem.

Nový systém by mohol začať fungovať už od 1. júna. Zaviesť ho plánujú cez nariadenie vlády, ktoré je dnes v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Bude potrebné počkať aj na notifikáciu Bruselom, preto je možné, že sa spustí od júla alebo od augusta. Foto: SITA/Michal Svítok

Predajcovia budú rozdelení do troch kategórií. V prvej budú tí, ktorí nemusia podávať daňové priznania – s príjmom do 2 000 eur ročne, v druhej budú podnikatelia s príjmom do 47 500 eur, ktorí nemusia byť registrovanými platcami DPH a tretia kategória bude obmedzená 16 veľkými dobytčími jednotkami, pričom jedna jednotka je dobytok do 500 kg.

„Chceme, aby farmári svoju produkciu ponúkali zákazníkom a aby bolo jasné, že je to domáce,“ zdôraznil Simon.

Hotelieri a reštaurácie už na systém podľa Simona čakajú a pripravení sú aj chovatelia a pestovatelia. Niektorí by mohli začať hneď, niektorí potrebujú pár mesiacov. Ministerstvo plánuje aj finančne podporiť nákup chladiarenských technológií a podobných zariadení. Ako Simon tvrdí, v mnohých západných krajinách takýto systém funguje a je osvedčený.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM