Dominika Handzušová Kultúra

Nádvorie Červeného Kameňa zaplnia maľby a grafiky: Navštívte výstavu S Dürerom na cestách

Slovenský maliar a grafik Marián Komáček bude na Hrade vystavovať tvorbu inšpirovanú Dürerovým odkazom. Viete, čo má Červený Kameň spoločné s týmto slávnym renesančným umelcom?

Ilustračný obrázok k článku Nádvorie Červeného Kameňa zaplnia maľby a grafiky: Navštívte výstavu S Dürerom na cestách
Foto: Dominika Handzušová

Výstavné priestory na nádvorí hradu Červený Kameň budú patriť výstave Mariána Komáčka: S Dürerom na cestách. Vernisáž sa uskutoční vo štvrtok 21. mája o 19:00 hod. Výstava bude následne otvorená denne od 9:00 hod. do 17:00 hod. až do 31. októbra.

Farebné variácie originálov

Výstava predstavuje časť tvorby slovenského grafika a maliara Mariána Komáčka (56), inšpirovanú odkazom Albrechta Dürera (1471 – 1528). Bude tu prezentovaný voľný cyklus akrylových malieb a grafických listov (litografií a kombinovaných techník na papieri), tematicky a obsahovo vychádzajúci z diel slávneho renesančného umelca.

Komáček sa práci s Dürerovými vplyvmi zaoberá už od čias štúdií na Strednej umelecko-priemyslovej škole v Bratislave. „Kombinácia farebných variácií Dürerových originálov a Komáčkov autorský vklad v podobe nových prvkov vyúsťuje do posunov a citácií vo forme nadsázky a sna. Oživuje tak tradíciu fantazijnej maľby a grafiky na Slovensku v intenciách svojho štúdia u Albína Brunovského na Vysokej škole výtvarných umení,“ hovorí kurátor výstavy Ľubomír Podušel.

Odkaz ideálnej pevnosti

Komáček vo svojej práci reflektuje aj súvislosť Dürera s výstavbou hradu Červený Kameň. Jeho architektúra vychádza z ideí Dürerových ideálnych pevností. „Tento odkaz však posúva ďalej a vyjadruje sa k témam ako plynutie života, nádej a spása, vina a trest.. V Komáčkovej tvorbe tak môžeme sledovať posun od avantgardy k novým výtvarným tendenciám, smerujúcim k tradičným humanistickým hodnotám ľudského sveta,“ dodáva Podušel.

Kto je Marián Komáček

Marián Komáček študoval na VŠVU v oddelení voľnej grafiky a knižnej ilustrácie u prof. Albína Brunovského. Jeho dielo bolo dosiaľ prezentované na viac ako 90 výstavách doma i v zahraničí, ilustroval viacero kníh pôvodnej a prekladovej literatúry, je autorom niekoľkých poštových známok. Tvorí v oblasti voľnej a úžitkovej grafiky, knižnej ilustrácie, grafického dizajnu, voľnej maľby a maliarskeho objektu (asambláž).

Mohlo by vás zaujímať: Vojna sa skončila! Hrad Červený Kameň pripomína medzník výstavou fotografií

Foto: ilustračné

S Dürerom na cestách
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM