Samospráva

Náhradná výsadba na Hlbokej ulici? Začne sa o niekoľko dní

Náhradná výsadba za hromadný výrub stromov sa na Hlbokej ulici v Trnave začne už v najbližších dňoch. Zatiaľ však iba na strane bytovej výstavby. Výsadbu pod hradbami odložilo mesto na neskorší čas, predchádzať jej bude analýza terénu.

Ilustračný obrázok k článku Náhradná výsadba na Hlbokej ulici? Začne sa o niekoľko dní
Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk

Spolu je v tejto lokalite na jarnú výsadbu pripravených 139 stromov, z nich stovka platanov, po zhruba 20 stromov druhu sofora japonská a brestovec austrálsky. Odborníci vybrali podľa hovorcu mesta Pavla Tomašoviča stredne rýchlo rastúce a dlhoveké stromy. Väčšina z drevín nájde svoje nové miesto na voľnom priestranstve pri križovatke ulíc Hlboká-Bučanská, v ostatnej časti na Hlbokej sa bude realizovať iba ako výsadba k existujúcej zeleni, ktorá je pozdĺž štvorprúdovej vozovky.

Na výsadbu pod hradbami vo „Všivavom hájičku“ potrebuje radnica vypracovať samostatný projekt. Plánuje sa tam odstrániť celkovo viac ako 200 drevín, prevažná časť už bola vyrúbaná, práce pozastavil primátor Peter Bročka po tom, ako sa ozvali protestujúci Trnavčania a spustila sa petičná akcia. Primátor dodatočne prisľúbil dať vypracovať analýzu zameranú na stabilitu hradobného svahu po odstránení stromov.

Primátor deklaroval, že zámerom mesta je odkryť západnú časť stredovekého opevnenia Trnavy a upozorniť na unikátnu stavebnú pamiatku. Súčasťou má byť aj jej nasvietenie. Podľa Bročku sa na Hlbokej stromy „nikdy neošetrovali, nedosádzali vhodnými druhmi, ledva sa odstraňovali životu nebezpečné odumreté kusy“. Nová výsadba sa podľa neho uskutoční tak, aby koruny stromov naspodku svahu nechali vyniknúť hradobnému múru, ktorý tam stojí od 14. storočia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM