Monika Hanigovská Rôzne

Najskôr búranie a potom budovanie: V Trnave vznikne nová škôlka

Na mieste starého inpaka má vyrásť novinka pre deti. Mesto sa v Trnave rozhodlo vybudovať novú materskú školu.

Ilustračný obrázok k článku Najskôr búranie a potom budovanie: V Trnave vznikne nová škôlka
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

V letných mesiacoch sa Trnava dala do realizácie rôznych prác v niektorých školských zariadeniach. Intenzívne práce prebiehajú aj na ZŠ s MŠ na Spartakovskej 5, kde boli počas leta naplánované až tri investičné akcie mesta.

Prečítajte si:V historickej budove na Hollého ulici prebieha obnova: Nasťahujú sa tam študenti

Namiesto inpaka nová škôlka

V areáli tejto školy po niekoľko rokov stálo tzv. inpako – dvojpodlažná drevená prístavba, ktorá v populačne silných ročníkoch poskytla viac priestoru pre výučbu. Žiakov však postupne ubúda a posledné roky tento priestor slúžil predovšetkým ako sklad nadbytočného školského nábytku.

„Zlý technický stav zapríčinený zásahmi vandalov rozhodol o tom, že inpako je potrebné zbúrať. Došlo totiž k poškodeniu azbestovo-cementových dosiek, z ktorých by sa mohli uvoľňovať zdraviu škodlivé látky. Dosky boli opatrne odstránené ako prvé, pokračuje sa drevenou kostrou. Búracie práce by mali byť ukončené do začiatku školského roka. Na mieste inpaka ostane len základová konštrukcia. Mesto Trnava na jej mieste plánuje postaviť novú materskú školu. Projektová dokumentácia sa bude spracovávať na budúci rok. Nový objekt bude môcť využívať existujúce prípojky na vodu, teplo, elektrinu i kanalizáciu,“ uviedla radnica.

Prvá v Trnave

Okrem asanácie inpaka sa na ZŠ Spartakovskej momentálne zatepľuje pavilón telocvične. Nová bude i strecha a táto škola sa tak stane prvou v Trnave, ktorá bude mať zateplené všetky strechy i fasády a kompletne vymenené okná za nové.

Tretím projektom, ktorý je už aj dokončený, bola rekonštrukcia tamojšej odovzdávacej stanice tepla. "Cieľom bolo podľa mesta zníženie energetickej náročnosti objektov v areáli a úspora energie. Trnavská samospráva uviedla, že sa v súlade s európskou smernicou snaží o znižovanie energetickej náročnosti verejných stavieb a má v úmysle postupne dostávať do tohto stavu ďalšie a ďalšie školy.

„Vykurovacie okruhy v novej výmenníkovej stanici boli pripravené tak, aby na ňu v budúcnosti mohol byť napojený nový objekt. Vďaka tomu, že nová technológia zaberá iba tretinu priestoru pôvodnej, bude môcť zvyšný priestor slúžiť ako sklad. Zaujímavosťou je, že údaje o vykurovaní sú riadené na diaľku cez internet a poskytnú operatívny prehľad o spotrebovaných energiách. Mesto má v pláne v tomto trende pokračovať a zapájať do monitorovania postupne ďalšie školy,“ dodala radnica.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM