Erik Bojničan Krimi Krimi

Nelichotivá policajná štatistika na našich cestách: TOTO sú podľa nej najčastejšie príčiny tragédií!

Žiaľ, ani našim cestám dopravné nehody nevyhýbajú. Policajti prezradili najčastejšie príčiny tých, ktoré sa skončili tragicky.

Ilustračný obrázok k článku Nelichotivá policajná štatistika na našich cestách: TOTO sú podľa nej najčastejšie príčiny tragédií!
Foto: Rastislav Búgel

Na cestách Trnavského kraja prišlo podľa mužov zákona za 9 mesiacov tohto roka o život 14 osôb. Ako uviedla hovorkyňa KR PZ v Trnave Martina Kredatusová, počet usmrtených osôb pri dopravných nehodách oproti roku 2014 klesol o 14 a pri nehodách tragicky zahynulo 5 vodičov osobných áut, 2 spolujazdci, 1 motocyklista, 1 spolujazdec motocykla, 2 chodci a 3 cyklisti, navyše sa 7 osôb ťažko zranilo a 1 osoba ľahko.

Neprimeraná rýchlosť

„Najčastejšou príčinou pri týchto nehodách bola takmer v polovici prípadoch neprimeraná rýchlosť jazda, 6 dopravných nehôd. V 5 prípadoch nasleduje porušenie povinností vodiča a nesprávny spôsob jazdy. Prirýchla jazda a nepozornosť zo strany vodičov asistovala aj pri nehodách s chodcami a cyklistami,“ vysvetľuje Kredatusová.

Najtragickejšie nehody sa podľa mužov zákona stali mimo obce, na cestách I., II. a III. triedy. Pri 11 dopravných nehodách bolo podľa policajtov usmrtených 11 osôb, ťažko sa zranilo 6 osôb a ľahko jedna a alkohol asistoval pri týchto nehodách v dvoch prípadoch.

„Doteraz najviac nehôd s tragickým koncom evidujeme v mesiaci február a august, kedy došlo k úmrtiu 4 osôb. Najkritickejší deň bol utorok a streda a vodiči by mali zvýšiť opatrnosť najmä v čase od 16.00 – 20.00 hod,“ pokračuje hovorkyňa.

Policajti apelujú na vodičov

Polícia podľa ich slov apeluje na všetkých účastníkov cestnej premávky, aby zbytočne neriskovali. „Zvlášť v tomto ročnom období je potrebné prispôsobiť jazdu aktuálnemu počasiu, včas spomaliť a nezabudnúť ani na zimnú výbavu. Chodcom a cyklistom opäť pripomíname, že najdôležitejšia je opatrnosť na cestách,“ hovorí ďalej Kredatusová, podľa ktorej nrzdná dráha sa v tomto ročnom období začína predlžovať a vodiči tak nemusia stihnúť včas zareagovať na chodca.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Policajný zbor SR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM