Monika Hanigovská Rôzne

Nemali by sme na nich zabúdať: Nemí svedkovia hrôz a hrdinstiev z Trnavy a okolia

Možno okolo nich len prechádzate. Stoja osamotene a pritom nám majú čo povedať. Pozrite sa na Trnavčanov aj dedinčanov z okolia, ktorí bojovali v zákopoch prvej svetovej vojny.

Ilustračný obrázok k článku Nemali by sme na nich zabúdať: Nemí svedkovia hrôz a hrdinstiev z Trnavy a okolia
13
Galéria
Zdroj: TASR/Dnes24.sk

V roku 2011 zomrel posledný priamy svedok prvej svetovej vojny, britský veterán Claude Choules vo veku 110 rokov. Po prvej svetovej vojne nám tak ostali už len zozbierané audiovizuálne svedectvá, písomnosti, fakty, či napríklad pomníky. Aj na Slovensku nájdeme množstvo pripomienok toho, ako na frontoch bojovali mnohí naši krajania.

Nemali by sme zabúdať na týchto nemých svedkov hrdinstiev aj hrôz. Ich tiché svedectvá s fotografiami, menami, básňami, či popiskami nájdeme v Trnave a v okolitých dedinkách.

Vojna si zobrala aj Trnavčanov

Aj Trnavčania sa priamo zapojili do bojov počas prvej svetovej vojny. Silnou pripomienkou ich činov je dodnes Pamätník padlých v obľúbenom Parku Antona Bernoláka. Na bronzovú sochu so zlomeným mečom a umelým podstavcom sa podľa zachovanej dobovej tlače poskladali obyvatelia Trnavy ale určitou čiastkou prispel aj magistrát. Celková suma sa vyšplhala na vtedajších šestnástisíc korún.

Socha pôsobí akýmsi prirodzeným majestátnym dojmom a jej autor, Ján Koniarek použil podobu tunajšieho trnavského mladíka.

Avšak, prešli ste si niekedy pohľadom na vryté mená padlých? Narátali by sme dovedna dvestotridsaťšesť mien obetí vojny. Trnavčanov, ktorí sa už nikdy nevrátili živí k svojim rodinám.

Zdroj: TASR

Vášnivé debaty

Pamätník je dnes kategorizovaný ako umelecký vrchol pomníkovej tvorby s vojnovou tematikou na Slovensku. Avšak ešte pred jeho výstavbou vypukli v Trnave vášnivé debaty.

Jeden z poslancov navrhol rozdať vyzbieranú sumu vdovám a sirotám. Návrh neprešiel a počas odhalenia pomníka sa konal mestom veľký sprievod, v ktorom sa spoločne stretlo vojsko, siroty, vdovy a zástupcovia mesta. Zazneli hymny, slávnostné reči a kládli sa vence.

V Trnave nájdeme aj pomník obetiam prvej svetovej vojny s veľkým železným krížom a nápisom „1914 –1918“ a to v Cintoríne padlých v 1. svetovej vojne, ktorý leží na Nitrianskej ceste.

Ďalšie svedectvá

„Ktorí Ste padli v krutom boji, Vám k pocte tento pomník stojí a srdečný Vám pozdrav dáva: Buď večný pokoj Vám a sláva,“ napríklad takýto nápis nájdeme na pomníku v Senici, ktorý nesie názov „Padlým občanom 1914 –1918“.

Okrem básne pomník vypovedá nielen o menách padlých dedinčanov, ale uvádza napríklad aj konkrétne miesta skonu. Muži padli na ruskom, talianskom, srbskom a rumunskom bojisku.

Dojímavý nápis nájdeme napríklad aj na pamätníku v Bíňovciach. Nachádza sa pod sochou anjela, ktorý v náručí drží padlého mŕtveho vojaka. „V krvavej búrke svetovej vojny 1914 –18 za bezpečnosť svojho domova a svojho drahého ľudu mladé životy obetovali,“ pričom na kameni je vrytých pätnásť mien, fotografií a popisiek. Najmladší vojak mal podľa týchto údajov len dvadsať rokov.

Ďalšie pamätníky, tabule, či hroby nájdeme aj na ďalších miestach. Cífer, v časti Jarná pred kostolom v parku, Špačince, Hrnčiarovce nad Parnou, Biely Kostol, Bohdanovce nad Trnavou, Boleráz, Brestovany, Bučany, Dechtice, Dlhá, Dobrá Voda, Dolná Krupá, Dolné a Horné Orešany, Smolenice, Suchá nad Parnou, Voderady a napríklad Malženice, sú miesta, kde ticho odpočívajú vojaci prvej svetovej vojny.

FOTO: Svedkovia prvej svetovej vojny. Pomníky, pamätníky hlásajú aj Trnavčanov
13
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM