Rastislav Búgel Správy

Netradičná súťaž v našom meste: Nevidiaci čítali a písali v Braillovom písme

V disciplínach čítanie a písanie Braillovho písma súťažili v Trnave zrakovo postihnutí z krajského strediska Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska. V Knižnici Juraja Fándlyho si zmeralo svoje schopnosti 11 mužov a žien vo veku nad tridsať rokov a bojovalo o postup do finále v Levoči.

Ilustračný obrázok k článku Netradičná súťaž v našom meste: Nevidiaci čítali a písali v Braillovom písme
Zdroj: TASR

Podľa vedúcej strediska Lenky Patyiovej o súťaž bol záujem. „Koná sa každé dva roky a máme tu viacerých, ktorí sa zúčastnili opakovane,“ povedala. Úlohou súťažiaceho v kategórii písanie Braillovho písma bolo napísať jednu stranu textu, ktoré mu prečítala porotkyňa. Za každú chybu alebo vynechaný riadok sa pripočítavali trestné body, čo potom ovplyvnilo celkový výsledok. Rovnako to bolo aj pri súťažnom čítaní textu.

„Napísanie jednej strany na špeciálnom písacom stroji trvá zhruba dve minúty. Samozrejme, niektorým súťažiacim aj viac,“ povedala Patyiová.

Poradové číslo jeden dnes pripadlo súťažiacej Silvii Novomeskej, ktorú zo Senice do Trnavy sprevádzala mama. Silvii sa súťažné úlohy nezdali veľmi ťažké, hoci zadaný text by potrápil aj nejedného vidiaceho školáka. „Som zvyknutá, veď aj v škole sme písavali diktáty,“ povedala Silvia. Obe súťažné kategórie boli pre ňu zaujímavé, ale podľa jej slov účastníkov tak nemotivuje ani vidina výhry ako skôr účasti a stretnutia s ostatnými. Braillovo písmo Silvia stále používa, ale podstatne menej ako kedysi. „Keď nie je po ruke počítač so špeciálnym programom pre nás nevidiacich, siaham po písacom stroji s Braillovým písmom. Dostáva sa do úzadia. Veď aj namiesto čítania viac využívame napríklad audioknihy a podobne,“ konštatovala Silvia Novomeská.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM