Tlačové správy

Niekomu sa lepí smola na ruky. Špina však nemusí!

V tomto rýchlom svete ani netušíme, čo všetko sa nám môže nalepiť na ruky. Ak si akokoľvek budete istý, že vám nič nehrozí, tak ani netušíte, v akom špinavom prostredí plného parazitov sa pohybujete!

Ilustračný obrázok k článku Niekomu sa lepí smola na ruky. Špina však nemusí!
Zdroj: Dnes24.sk

Ľudské ruky sú jedným z najväčších šíriteľov väčšiny infekcií. Dnes už našťastie vieme, že pravidelné umývanie rúk patrí k najzakladanejším prevenciám proti rôznym ochoreniam.

V okolí každého človeka sa bežne vyskytujú rôzne druhy baktérií ako E.coli či stafylokoky a sú to práve oni, kvôli ktorým ste často chorí, alergickí a náchylní na rôzne zdravotné neduhy.

Umývanie rúk vodou a mydlom je považované za základné hygienické minimum.

Ak si svoje ruky umývame menej ako sedemkrát denne, je zrejmé, že si len čiastočne plníte svoje základné hygienické potreby. Ruky by ste si mali umývať pred každou konzumáciu jedla. V priemere to znamená minimálne tri – štyrikrát za deň. Umytie rúk po návšteve toalety by malo byť taktiež samozrejmosťou – štatisticky minimálne osemkrát za deň. A keď vezmeme do úvahy, že sa chytáme rôznych kľučiek, pier, zábradlí, držiakov v autobuse, potom sedemkrát denne nie je v skutočnosti vôbec veľa – optimum je aspoň 10-krát! Teda… pokiaľ nechcete mať intenzívny vzťah s rôznymi infekciami!

Kedy si treba umývať ruky:

• Pred jedlom alebo po manipulácii s potravinami (mäso, ovocie, zelenina…)
• Po použití toalety
• Po smrkaní, kašľaní alebo kýchaní
• Po kontakte so zvieratami
• Po prebalení dieťaťa
• Pred a po dotyku s chorým, alebo zraneným človekom
• Pred a po návšteve nemocničného oddelenia
• Pred vkladaním a vyberaním si kontaktných šošoviek
• Po padaní si rúk s cudzími ľuďmi
• Po príchode do práce i z práce
• Po manipulácii s chemikáliami, odpadmi, po všetkých prácach doma v záhrade a tiež po kontakte so znečistenou obuvou

A predovšetkým: umyte si ruky vždy, keď vyzerajú špinavé!

Aj spôsob umytia rúk je dôležitý

Letmý oplach naozaj neznamená „zabitie“ mnohých patogénov. Je potrebné, aby ste si ruky o seba treli silno a nezabudli vynechať žiadne miesto. Netreba tiež prehliadať hygienu pod nechtami, hodinkami, šperkami, ktoré môžu ukrývať milióny choroboplodných zárodkov. Na záver je potrebné dôkladné vysušenie rúk, najlepšie čistou papierovou utierkou. Umývanie rúk by malo trvať aspoň 20 až 30 sekúnd. No priemerný čas u jedného človeka je sotva šesť sekúnd.

Čo na to odborníci? Aký prostriedok je vhodné použiť na hygienu rúk?
Antibakteriálne mydlá momentálne preferuje väčšina ľudí. Nakupujú ich, lebo veria, že ich používaním sa rýchlo a jednoducho chránia pred baktériami, virózami a nepríjemnými ochoreniami. Je to však pravda?

Vedci z Arizonskej univerzity upozorňujú, že aj keď sú antibakteriálne mydlá v móde, nemajú až taký účinok, ako by sme si predstavovali. Pri dlhodobom používaní antibakteriálneho mydla sa vystavujeme riziku, že si baktérie vytvoria voči mydlu imunitu a prežijú aj napriek jeho použitiu.

Ak sa po týchto informáciách neviete rozhodnúť, akému prostriedku máte dať prednosť pri dodržiavaní osobnej hygieny, tak vám poradíme. Vyskúšajte prírodné ručne vyrábané mydlá z produkcie: www.topmydla.sk

A ak sa vám osvedčia, nezabudnite im dať LIKE na facebookovej stránke.

(PR) – Za obsah zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM