Zuzana Vajayová Rôzne

Noc kostolov aj za peniaze mesta a kraja

Šesťdesiat zapojených miest a obcí, v nich vyše deväťdesiat prihlásených chrámov, taká je úvodná štatistika nového projektu Noc kostolov.

V piatok 27. mája otvorí sakrálne priestory netradičnými aktivitami pre veriacich i tých, ktorí chrámy a bohoslužby nevyhľadávajú. Prvý ročník pripravuje Trnavská arcidiecéza po vzore Viedne a Brna, kde má toto podujatie niekoľkoročnú tradíciu s množstvom návštevníkov.

„Všetky zapojené kostoly – na Slovensku, v Česku i Rakúsku – otvoria o 18. hodine. A predtým začiatok Noci kostolov ohlási zvonenie zvonov,“ uviedla hovorkyňa arcidiecézy Margita Vanovčanová. Na záujemcov čaká bohatý program – koncerty, prednášky na aktuálne témy kresťanstva, workshopy i komentované prehliadky chrámov či sprístupnenie ich bežne neprístupných mi­est.

Pre tento účel, s cieľom oboznámiť verejnosť s kultúrnymi, náboženskými a spoločenskými tradíciami uzatvorili štatutári Trnavskej arcidiecézy arcibiskup Róbert Bezák a predseda Trnavského samosprávneho kraja zmluvu o vzájomnej spolupráci a finančnej pomoci, na základe ktorej kraj poskytne cirkvi 5000 eur. Partnerom Noci kostolov je i mesto Trnava, ktoré podľa hovorcu Pavla Tomašoviča prispelo 1600 eurami.

Do podujatia sa, ako uviedla Vanovčanová, zapojili aj iné cirkvi, svoje chrámy otvoria aj evanjelici, reformovaná kresťanská cirkev či Cirkev bratská. Noc kostolov sa rozšírila aj za hranice Trnavskej arcidiecézy – s desiatimi kostolmi sa pripája mesto Nitra.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM