Zuzana Vajayová Rôzne

Noc kostolov sa stane dnes skutočnosťou

Noc kostolov sa stane dnes skutočnosťou. V celej Trnavskej arcidiecéze, ale aj v iných mestách Slovenska sa dnes od 18.00 h otvoria desiatky chrámov. Na podujatie bude pozývať zvonenie zvonov.

„Ponuka Noci kostolov je pestrá a určená pre všetkých bez rozdielu,“ povedal trnavský arcibiskup Róbert Bezák.

Otvorenosť cirkvi voči všetkým ľuďom chcel trnavský arcibiskup preniesť aj do chrámov. Noc kostolov bola na to ideálna príležitosť a Slovensko sa pridáva k súkolesiu podujatí v jednotlivých krajinách Európy, kde si Noc kostolov za niekoľko rokov vybudovala tradíciu.

„Prípravných prác bolo naozaj veľa. Aj ja by som chcel dnes večer zažiť atmosféru Noci kostolov aj takým spôsobom, že ich všetky v Trnave tiež navštívim, aby som na seba nechal pôsobiť atmosféru rozžiarených chrámov, pripravených programov a zaujímavých ľudí v nich,“ uviedol Bezák, s tým že Noc kostolov je myšlienka a skutočnosť hlavne pre veriacich. „Nemôžeme sa uspokojiť s tým, že si v našich chrámoch už teraz slobodne môžeme žiť, že my si vystačíme, že sa nemáme a nemusíme s nikým o nič podeliť. Veď aj pohostinnosť, ústretovosť, pozvanie na návštevu príbytku musí i dnes byť zásadnou črtou a to nielen u veriacich,“ zdôraznil arcibiskup. Dodal, že Noc kostolov by mala ukázať, koľko krásy, zaujímavých skutočností, možno ešte neobjaveného, čaká na svojich adresátov.

Na prípravách a celkovej organizácii Noci kostolov sa podieľa množstvo dobrovoľníkov, v každej farnosti ich je niekoľko. „Ďakujem všetkým, ktorí sa zapojili, možno niekto s väčšou a niekto s menšou odvahou, ale verím, že keď nás prenikne atmosféra Noci kostolov, všetci budeme rovnako potešení,“ konštatoval Bezák.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM