Monika Földešiová Rôzne

Nová linka sa zameria na špeciálne sklo

Spoločnosť Auto Glass Recycling Trnava dnes uviedla do trvalej prevádzky technologickú linku na úpravu odpadov zo skla, ktoré sa nedajú bežne spracovať. Predpokladaná kapacita zariadenia je zhruba 27.000 ton za rok.

Linka je určená na mechanické spracovávanie predovšetkým odpadového lepeného autoskla, tvrdeného skla, bezpečnostného skla a skla z elektroodpadov. „V prípade potreby umožňuje drviť aj sklenené črepy zo separovaného zberu odpadov. Výsledná surovina sa môže použiť na opätovnú výrobu skla ako vsádzka,“ informovala konateľka spoločnosti Gabriela Tibenská.

Linka je umiestnená v priemyselnom parku Šelpice, časť Nemečanka neďaleko Trnavy. Prípravné práce sa začali už v roku 2009, zariadenie je v skúšobnej prevádzke od druhej polovice roku 2011. Do jeho spustenia sa nedali v Slovenskej republike recyklovať bezpečnostné a tvrdené sklá, lepené sklá z automobilov a sklá z elektroodpadov, ktoré končili na skládkach tuhých komunálnych odpadov. „Len v jednom automobile sa nachádza 33 kilogramov skla, ktoré nie je bežným spôsobom recyklovateľné. V súčasnosti sa tieto sklá na našej linke mechanicky drvia a putujú do sklární, kde sa pridávajú do sklárskej vsádzky pri novej výrobe,“ konštatovala Tibenská. Vybudovanie závodu si vyžiadalo celkové investície vo výške približne 3,5 milióna eur. Celková investícia zahŕňa výstavbu haly, prístupovej a vnútroareálovej komunikácie, parkovacích miest, trafostanice a areálovej čistiarne odpadových vôd. Recyklačný fond prispel na kúpu linky na úpravu špeciálnych skiel dotáciou vo výške 1,042 milióna eur. Spustením novej prevádzky vznikne desať pracovných miest.

Podľa sektora skla Recyklačného fondu je úroveň separovaného zberu a následnej recyklácie všetkého odpadového skla na Slovensku zhruba na úrovni 50 až 60 percent, čo je priemerná úroveň v Európe. V minulom roku bolo na Slovensku spracovaných 69.924 ton odpadového skla, ktoré bolo zhodnotené pretavením do výrobkov obalového skla. Pritom v roku 2002, v čase založenia Recyklačného fondu, to bolo iba 18.000 ton, uviedol riaditeľ Recyklačného fondu Ján Líška. Sektor skla za desať rokov svojej činnosti podporil spolu 243 projektov v celkovej hodnote 7,35 milióna eur. V komodite sklo až 80 percent podpory Recyklačného fondu smerovalo do zavedenia a zintenzívnenia separovaného zberu v mestách a obciach či do organizácií odpadového hospodárstva. Dotácie boli zamerané na podporu separovaného zberu skla, spracovanie odpadového skla, propagáciu, štúdie a informačné systémy. ,,Na Slovensku sú v súčasnosti vybudované dostatočné recyklačné a úpravárenské kapacity na odpadové sklo a môžeme konštatovať, že len minimálne percento skla by sa malo ocitnúť na skládkach tuhého komunálneho odpadu,“ informoval Líška.

tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM