Monika Hanigovská Samospráva

Nové polopodzemné kontajnery? Sledujte, akou technologickou vychytávkou disponujú

Trnava chce zaviesť do polopodzemných kontajnerov zaujímavú vychytávku. Ňou sa už môžu ako prvé v meste pochváliť kontajnery na ulici Teodora Tekela. O čo ide?

Ilustračný obrázok k článku Nové polopodzemné kontajnery? Sledujte, akou technologickou vychytávkou disponujú
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Trnava pred časom osadila v meste prvé polopodzemné kontajnery, ku ktorým majú pribudnúť i ďalšie. To však nie je všetko. Mesto totiž plánuje aj ich on-line monitorovanie prostredníctvom zabudovaných senzorov v týchto kontajneroch. Tie dokážu ukazovať aktuálny stav ich naplnenia.

Sledovanie je sprístupnené aj cez mobilnú aplikáciu Sensoneo. No takto technologicky vylepšené kontajnery môžete v Trnave nájsť už teraz. Prvou lastovičkou v tomto smere sa v našom meste stala ulica Teodora Tekela.

„Nové veľkokapacitné nádoby na Teodora Tekela boli doplnené o senzory, ktoré ukazujú stav ich naplnenia,“ informoval primátor Peter Bročka na svojom facebookovom profile.

Spomínaná aplikácia Sensoneo pritom ukáže užívateľovi nielen konkrétnu lokalitu, ale informuje aj o tom, v akom percentuálnom vyprodukovanom objeme sa konkrétne vytriedený odpad nachádza. Či už vo forme skla, plastu, papiera, či komunálneho odpadu.

Mesto však počíta aj s ďalšími takýmito kontajnermi. „Chceme ich postupne zaviesť aj na ďalšie kontajnery s tým, že, toto sú také tie prvé nosné kontajnery s touto technológiou. S tým súvisí aj to, že spoločnosť FCC Trnava, s.r.o., (bývalá A.S.A. – pozn. red.) ktorá nám odpad odváža a následne spracováva, musí mať na to zabezpečenú techniku,“ povedal pre náš spravodajský portál hovorca mesta Pavol Tomašovič.

Radnica si súčasne odpozoruje aj konkrétne výsledky na prvých polopodzemných kontajneroch, ktoré už disponujú senzormi. „Preto na základe hospodárenia a zhodnotenia po prvých takýchto skúsenostiach sa potom firma vyjadrí, či to prinieslo želaný efekt. Teda nielen v rámci efektívneho vyhadzovanie smetí, ale aj toho, či by tam mohol nastať do určitej miery aj ekonomický efekt,“ uviedol ďalej hovorca.

Primátor Bročka zároveň informoval, že mesto má v pláne už čoskoro zriadiť nové stojiská polopodzemných kontajnerov a ráta na nich aj so spomínanou technológiou. „Postupne touto "smart“ technológiou osadíme všetky nové stojiská, ktoré pribudnú v jarných mesiacoch,“ dodal, pričom podľa jeho slov pôjde o napríklad lokality na Vajanského, Hlinách, Družbe, Linčianskej, či Prengu.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM