Samospráva

Nové ulice v Trnave chcú pomenovať po blahoslavenej Zdenke a družobnom meste

Dve ulice s novou zástavbou v lokalite Trnava-sever navrhuje radnica pomenovať po Zdenke Schelingovej a po partnerskom meste v Slovinsku.

Ilustračný obrázok k článku Nové ulice v Trnave chcú pomenovať po blahoslavenej Zdenke a družobnom meste
Zdroj: TASR

Nová ulica, ktorá má niesť pomenovanie po blahoslavenej Zdenke, vyrástla v lokalite Pekné pole v smere na Dolnú Krupú. Sestra Zdenka Schelingová (1916, Krivá na Orave) chodila do meštianskej školy v Trnave. Bola ošetrovateľkou a po zmene politického režimu sa angažovala v úteku viacerých kňazov. Počas vyšetrovania bola podrobená mučeniu, čo fatálne poznačilo jej zdravotný stav.

Po návrate z väzenia prežila posledné týždne v dome Apolónie Galisovej na Ústianskej ulici v Trnave, ktorá susedí s novopomenovávanou ulicou. Zomrela v roku 1955 v trnavskej nemocnici. Pochovaná bola na Starom cintoríne, v roku 1979 boli jej pozostatky prevezené do Podunajských Biskupíc. Pápež Ján Pavol II. ju v roku 2003 vyhlásil za blahoslavenú.

Ďalšia ulica, ktorá je situovaná pri sídlisku Vodáreň, by mala niesť pomenovanie po slovinskom meste Novo Mesto, ktoré je partnerským mestom Trnavy od roku 2011. O pomenovaní ulíc rozhodnú poslanci trnavského zastupiteľstva na svojom nasledujúcom májovom rokovaní.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM