Rastislav Búgel Samospráva Samospráva

Novinka, ktorá zaujme seniorov: Od nového roka za obedy zaplatia podľa výšky svojho dôchodku!

Trnavskí dôchodcovia budú od nového roka platiť za obedy podľa toho, aký majú dôchodok. Do výšky 350 eur im mesto na ne prispeje polovicou sumy, pri dôchodku do 450 eur 40 percentami, do 550 eur 20 percentami z ceny obeda a ak majú dôchodok vyšší ako 550 eur, zaplatia ho celý.

Ilustračný obrázok k článku Novinka, ktorá zaujme seniorov: Od nového roka za obedy zaplatia podľa výšky svojho dôchodku!
Zdroj: TASR

Doteraz bola jednotná platba za seniorský obed 1,15 eura, výrobné náklady boli naposledy stanovené na 2,57 eura.

Obľúbená služba

Ročne vynaloží mesto na stravovanie seniorov okolo 170 000 eur. Predpokladá, že týmto opatrením, kedy požiadavky seniorov na stravovanie sú podstatne vyššie ako možnosti vývarovní, sa dostanú k tejto službe najmä dôchodcovia s najnižšími dôchodkami. Sprehľadní sa zároveň dotačný systém a zvýši adresnosť danej služby. V Trnave sa podľa údajov Strediska sociálnej starostlivosti (SSS) takto stravuje okolo 1000 ľudí v dôchodcovskom veku. Fungujú dve jedálne na Ulici Vladimíra Clementisa a na Mozartovej ulici, kde vydajú 900 obedov denne. K tomu slúžia výdajne pripravenej stravy, ktoré sú rovnomerne rozmiestnené v každej lokalite mesta, predovšetkým v rámci denných centier. Počet seniorov nad 62 rokov je aktuálne okolo 13 000 z celkových 64 500 obyvateľov.

Stravovanie predčasných dôchodcov

Podľa všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktoré dnes prijali poslanci mestského zastupiteľstva na svojom zasadnutí, za obedy budú musieť platiť seniori najmenej týždeň vopred. Znamená to, že za januárové obedy ešte koncom decembra. Vtedy sa budú musieť preukázať výpisom o svojom dôchodku a bude im stanovená výška platby. Ak výpis nepredložia, budú musieť zaplatiť plnú cenu obedov. Aj tá sa bude časom meniť a zohľadní skutočné náklady na ich zaobstaranie. Zároveň poslanci doplnili do VZN aj možnosť stravovania pre predčasných dôchodcov.

Ujasní sa pri objednávkach

SSS nemá podľa vedúceho majetkovo-právneho oddelenia Pavla Mančáka analýzu, koľko odberateľov stravy bude do ktorých kategórií zaradených. Situácia sa podľa neho ujasní pri prvých objednávkach.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM