Rastislav Búgel Kultúra

Novinka v Divadle Jána Palárika: Uvádza pásmo o Ľudovítovi Štúrovi

Príspevkom k Roku Ľudovíta Štúra v trnavskom Divadle Jána Palárika (DJP) je scénické pásmo autora Pavla Pareničku. Nazval ho Ľudovít Štúr – milovník života slovenského a divadlo ho vo svojom štúdiu premiérovo uvedie v piatok 2. októbra.

Ilustračný obrázok k článku Novinka v Divadle Jána Palárika: Uvádza pásmo o Ľudovítovi Štúrovi
Zdroj: Dnes24.sk

Podľa slov riaditeľa DJP Emila Nedielku je snahou predstaviť predovšetkým mladej generácii Štúra po pracovnej, politickej, ale najmä ľudskej stránke. „Pásmo je ale koncipované tak, aby oslovilo aj staršieho diváka,“ dodal Nedielka. Dielo poukazuje na spojitosť medzi osobným a verejným životom Štúra, vytvára medailón jeho osobnosti, kde sa divák dozvie a pochopí, že súčasnosť má svoje korene v minulosti, bez ktorých by neexistovala. Týmito koreňmi sú štúrovci, na čele ktorých Ľudovít Štúr stál.

Autor Pavol Parenička je renomovaný odborník v oblasti slovenského jazyka a dejín. Dlhoročne spolupracuje s Maticou slovenskou a jeho vzťah k dejinám slovenského národa je podľa Nedielku nadštandardný.

Dvesté výročie narodenia Ľudovíta Štúra sa preto autorovi stalo výzvou na bilanciu vývoja dejín Slovákov, v ktorých osobnosť Ľ. Štúra zohráva mimoriadne postavenie. V réžii Ladislava Kočana účinkujú Barbora Bazsová a Tomáš Mosný.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM