Rastislav Búgel Správy

Nový zákrok na Slovensku: V Trnave miniinvazívne riešia nezhubné zväčšenie prostaty

Vo Fakultnej nemocnici (FN) Trnava prvýkrát na Slovensku realizovali výkon embolizácie prostaty, ktorým miniinvazívne riešia jej nezhubné zväčšenie (benígnu hyperpláziu prostaty). Nezhubné zväčšenie prostaty je najčastejšou príčinou poruchy močenia u mužov.

Ilustračný obrázok k článku Nový zákrok na Slovensku: V Trnave miniinvazívne riešia nezhubné zväčšenie prostaty
Zdroj: TASR

„Embolizácia prostaty predstavuje novú alternatívnu metódu liečby pre pacientov s týmto problémom, ktorí neodpovedajú na medikamentóznu liečbu a nie sú vhodní alebo schopní podstúpiť chirurgickú liečbu,“ uviedol lekár urologického oddelenia FN Marián Cvik. Ide o miniinvazívny zákrok, pri ktorom sa pomocou mikrokatétra do drobných ciev, ktoré zásobujú prostatu, podajú mikročastice. To zablokuje prítok krvi do prostaty, postupné zmenšenie veľkosti prostaty a ústup klinických ťažkostí. Zákrok sa vykonáva cez malý vpich v slabine pod kontrolou röntgenového zobrazenia.

Zmenšenie o viac ako tretinu

Podľa primára Rádiologickej kliniky FN Andreja Klepanca z doterajších výsledkov zo svetových štúdií dochádza u pacientov po embolizácii v priebehu prvých šiestich mesiacov k 30– až 40-percentnému zmenšeniu veľkosti prostaty, výraznému ústupu klinických ťažkostí a zlepšeniu kvality života. Kľúčom k úspechu procedúry je výber vhodných pacientov na zákrok na základe multidisciplinárnej spolupráce urológa a intervenčného rádiológa.

Prví na Slovensku

Riaditeľ FN Martin Neštický upozornil, že embolizácia prostaty je ďalším z medicínskych výkonov, ktorý v Trnave zavádzajú ako prví na Slovensku. „Najväčšiu vďaku je, samozrejme, potrebné adresovať progresívnemu personálu,“ dodal riaditeľ FN.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM