Monika Hanigovská Rôzne

O tomto ste vedeli? 10 naj zaujímavostí o trnavskej mestskej veži

Je bezpochyby jednou z top dominánt Trnavy. Domáci trnavskú mestskú vežu dobre poznajú. Ale viete aj o týchto zaujímavostiach?

Ilustračný obrázok k článku O tomto ste vedeli? 10 naj zaujímavostí o trnavskej mestskej veži
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Mestská veža patrí k dominantám nášho mesta. Vybrali sme 10 naj zaujímavostí, ktoré sa jej týkajú. Ide o mix z histórie, ale aj súčasného diania. O ktorých ste vedeli a ktoré fakty počujete po prvýkrát?

  1. Renesančná mestská veža bola navrhnutá tak, aby dokázala slúžiť viacerým cieľom. V minulosti bola využívaná na zdokonalenie obranného systému, najmä proti stálej tureckej hrozbe. Mestská veža však neslúžila len ako výborná pozorovateľňa na sledovanie potenciálnych nepriateľov, ale mala najmä ochrániť Trnavčanov od najväčšej hrozbe tej doby – ohňa. Veža disponovala poplašnou signalizáciou v podobe zvonov. Mestu sa podarilo uchovať dva zvony. Môžeme sa popýšiť dvoma kúskami z roku 1692. Okrem zvonov na veži používali aj hlasné trúby, ktoré mali na starosti strážnici. V čase požiarov trúbami hlásili oznamy o požiaroch a to nielen v slovenčine, ale aj v nemčine.

Prečítajte si:Dedinka pri Trnave ukrýva super lákadlá: Lesná železnica aj prekrásne fresky!

  1. Staviteľ mestskej veže majster Jakub a jeho pomocníci, majster Bernát a Sebastián Merald, sa zaviazali pred trnavským richtárom Jurajom Schelganom, že mestskú vežu postavia za každých okolností. Predčasne skončiť na diele mohli len v prípade smrti. V zmluve sa však písalo aj o tom, že v prípade úmrtia musia stavbu dokončiť ostatní, ktorý sa na nej podieľali. Okrem tohto striktného nariadenia ďalej v listine stálo, že si majstri na vlastné náklady odstránia chyby, ktoré by sa objavili počas bežného chodu mestskej veže.
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk
  1. V roku 1818 bol vybudovaný nový vchod do veže, nad ktorým umiestnili sgrafito Krista ( nástenná technika) s nápisom „Nisi dominus custodierit civitatem, frustra vigilat, gui custodit eam“. V preklade teda, „Ak pán nebude ochraňovať mesto, darmo bude bdieť ten, kto ho ochraňuje“.
  2. Rok 1998 bol pre mestskú vežu významný. Pri rekonštrukcií strechy nečakane došlo k objavu. Demontovaná socha Panny Márie strážila veľmi staré tajomstvo. V guli pod sochou sa našlo niekoľko cenených zaujímavostí. Dve plechové púzdra, sklenená fľaša a medený štítok. V púzdrach boli objavené listy z roku 1939 a 1791.
  3. Hodinový stroj z dielne Franza Langera sa môže popýšiť aj dnes len 30 sekundovou odchýlkou za 24 hodín. Tristokilové srdce tlčie v mestskej veži už od roku 1729. Kolos visí na 30 metrovom lane a spúšťa sa v priestore zaskleného hranola. Najkrajšie a najdlhšie odbíjanie môžu obyvatelia Trnavy, ale aj návštevníci počuť o 12-tej hodine. O srdce mestskej veže sa už po štyri generácie stará mužská vetva rodiny Nemčekovcov.
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk
  1. Záchod, ktorý sa nachádza v mestskej veži objavili až pamiatkári počas rekonštrukcie objektu. Dovtedy bol záchod zamurovaný. Záchod, ktorý spadá do obdobia baroka bol nájdený na základe trhliny, ktorá sa našla v obvodovom múre. Slúžil pre hlásnika, ktorý mal na starosť bezpečnosť mesta. Šachta z toalety z výšky tridsiatich metrov viedla do spoločnej žumpy základnej umeleckej školy.
  2. Mestská veža bola dvakrát výrazne ohrozená, keď ostala bez strechy aj s poškodeným murivom. A to v krušných rokoch 1666 a 1683. Horúce plamene strechu aj murivo rozložili až na popol. Novú guľu a sochu postavili v roku 1791.
  3. Trnavská veža má špecifickú farbu piesku. Keď chceli pamiatkári dosiahnuť taký odtieň pre obnovu mestskej veže, museli sa obrátiť na laboratória v nemeckom Paintene, pretože na Slovensku sa takáto činnosť nevykonávala. Zloženie a štruktúru vonkajšej omietky určili podľa nálezov v dome č.3 na námestí a tiež zachovaných renesančných omietok nad ochodzou. Akoby zázrakom prežilo a uchovalo sa aj päť metrov pôvodnej štvorcovej renesančnej omietky.
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk
  1. Rodiny strážcov bývali vo veži. V interiéri chovali aj drobnú úžitkovú zver. Počas dňa aj noci museli obyvatelia veže prekonávať krkolomné schody. Jedinou technickou inováciou bol vybudovaný záchod z obdobia baroka. V takýchto podmienkach dokázali strážci ale aj ich rodiny fungovať až do zrušenia strážnej služby. Až po druhej svetovej vojne mesto takúto profesijnú činnosť zrušilo.
  2. Mestská veža disponuje v svojich útrobách stálou expozíciou. Tú si môžu návštevníci vychutnať na jednotlivých poschodiach. Trvala expozícia sa venuje starším i mladším dejinám Trnavy, histórii Mestskej veže a významným trnavským dejateľom. Na piatom poschodí si môžu návštevníci pozrieť mechanický hodinový stroj z dielne Franza Langera, z roku 1729.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

OBRAZOM:  Trnavská dominanta ukrýva mnoho zaujímavostí
11
Galéria
Foto: Dominika Handzušová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM