Monika Hanigovská Rôzne

Obec pri Trnave s pečaťou draka: Krásnu tvorbu dedinky obdivovala i Sisi

Dedinka, ktorá sa má čím chváliť. Bohatá na archeologické nálezy v deviatich lokalitách, s krásnymi podujatiami, aj módou, ktorá sa dostala do šíreho sveta. A to nie je všetko!

Ilustračný obrázok k článku Obec pri Trnave s pečaťou draka: Krásnu tvorbu dedinky obdivovala i Sisi
17
Galéria
Zdroj: TASR

Malebná obec ukrýva bohaté archeologické nálezy, kultúrne lákavé akcie, aj poznatky o škole, ktorá udávala trendy. Zoznámte sa, s touto dedinkou o čosi podrobnejšie. Predstavujeme vám obec Cífer, ktorá ukrýva množstvo pozoruhodností, ktoré stoja za preskúmanie.

Nielen „rímska stanica“

Dedinka Cífer spolu s pridruženými časťami Pác a Jarná je najväčšou obcou okresu Trnava. Na tomto území sa našlo vyše 300 neolitických objektov, ďalšie zvyšky rímskej usadlosti zo 4. storočia našli v Páci.

Archeologický ústav SAV v Nitre, urobili meno obce známym ďaleko za hranicami našej vlasti. Bola odkrytá centrálna časť komplexu, ktorý bol nazvaný „rímska stanica“.

Ak by sme mohli cestovať do minulosti, ocitli by sme sa pri tzv. centrálnom sektore s hlavnou kamennou budovou o rozmere 60×70 metrov. Ďalej tu stálo viacero drevozemných, dreveno-hlinitých stĺpových stavieb i menších kovových konštrukcií.

Zdroj: TASR

Táto lokalita súčasne odhalila niekoľko pozoruhodných nálezov. Masívny zlatý pečatný prsteň s nápisom INNOCI a rohom hojnosti, mince Constantia (337–361), neskororímske vojenské spony, tri pece, barbarské keramiky a denár Alexandra Savera (222–235).

V pečati drak

Slovania sa na dnešnom území dedinky usadili okolo 8. storočia. Samotná obec má prvú písomnú zmienku z roku 1291. A to konkrétne z listiny Ostrihomskej kapituly o deľbe majetku medzi šľachticmi z Lefantoviec. Podľa nej bol Cífer dedičným, teda dávnejší majetkom Lefantovskovcov.

V niekoľkých storočiach zažila dedina niekoľkých pánov a prežila aj vpád tureckého vojska, či pocítila škody spôsobené španielskym vojskom. Ako uvádza obec na svojom webe, dedinka si prešla výraznou zmenou v druhej polovici 18. storočia. Bola to premena výrazne poľnohospodárskej obce na obec poľnohospodársko-obchodno-remeselnícku a z čisto slovenskej obce na obec slovensko-židovskú. V obci sa rozšíril počet remeselníkov a v pálenici sa vyrábala pálenka. Židia mali v obci synagógu i školu.

História obce však odkrýva aj pútavú, tzv. starú pečať. Na nej, môžeme jasne spozorovať anjela, ktorý stojí víťazoslávne nad mŕtvym drakom. Pričom premožiteľ drží víťazoslávne v rukách meč a váhy.

V rukách legendárnej Sisi

Cífer sa v minulosti mohol pochváliť aj výšivkárskou školou. V nej sa grófka Charlotta Zichy nadchla nad prácou domácich šičiek natoľko, že výsledok ich zručnosti si nenechala len pre seba.

Vybrala niekoľko vyšívaných bábik a poslala ich poštou samotnej cisárovnej Sisi. Výšivkárska škola začala onedlho zásobovať vtedajšiu aristokraciu. Výšivky však žali úspechy v USA, Paríži, Petrohrade, Londýne, Ríme, Miláne a Liége.

Vyšívalo sa na objednávku pre aristokraciu, liturgické textílie, ornáty, zástavy. Azda k najvýraznejším osobnostiam tejto školy patrí výšivkárka Mária Hollósy. Cíferčania, si ju uctili natoľko, že jej nielen otvorili v minulom roku Pamätnú izbu sakrálnej výšivky Márie Hollósy, ktorú môžeme verejne obdivovať, ale venovali jej aj výšivkársku celoslovenskú súťaž. Prvý ročník sa uskutočnil taktiež v uplynulom roku.

Zdroj: TASR

Značte si do kalendára

Cífer však počas celého roka ponúka bohaté kultúrne vyžitie. Počas roka 2018 sa uskutočnia napríklad podujatia a spomienkové slávnosti ako napríklad sv. omša pri príležitosti 160. výročia narodenia M. Hollóssy (3. februára), Pochovávanie basy a Fašiangový sprievod po dedine (11. február), 26.ročník výstavy vín (17. február), Výstava veľkonočných symbolov (24. – 25. marec), Koncert XXXIII. ročníka Cíferskej hudobnej jari (8. apríl, 6. máj, 13. máj), Stavanie mája (30. apríl), Detské rybárske preteky (8. máj), Ochutnávka vín z nášho regiónu (18. –19. máj 2018), Noc múzeí a galérií (19. máj), Koncert v kostole sv. Michala (21. jún), Rybacie hody (21. júl), Šarkaniáda (7. október), II.ročník súťaže Márie Hollósy vo vyšívaní (17. november), Koncert XXII. ročníka Jesenného cyklu koncertov (18. november), Vianočné trhy (15. december), Výstava betlehemov a vianočných symbolov (15.-16. december).

OBRAZOM: Spoznajte malebnú dedinku Cífer.
17
Galéria
Zdroj: TASR

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM