Dominika Handzušová Rôzne

OBRAZOM: Šikovní Slováci si dali zraz na Trnavskom rínku, Kapitulská opäť prehliadkou zručností

Množstvo ľudí z rôznych generácií na Trnavskom rínku dokazuje, že Slovensko na remeslá nezabúda. Pozrite sa, čo všetko dokážu Slováci vyrobiť vlastnými rukami.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Šikovní Slováci si dali zraz na Trnavskom rínku, Kapitulská opäť prehliadkou zručností
Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk

Ručne a doma robené, z vlastnej záhradky, domáce, recyklované. Poctivé produkty a výrobky mnohých prívlastkov, každý je originál. Trnavský rínek je plný rôznorodých predajcov, ktorí na ňom ponúkajú kúsok seba. V istom zmysle vždy o tom istom, no stále iný. Aký bol tohoročný letný Rínek?

Horúčavy neodradili

Už od skorého rána sa tmolilo Kapitulskou ulicou a susedným Námestím sv. Mikuláša množstvo ľudí. „Chceli sme prísť čím skôr, aby sme sa vyhli obedňajšiemu nátresku. No asi rovnako premýšľali viacerí,“ zasmiala sa mamička, ktorá práve viedla svoju dcérku k pódiu, pred ktorým už čakalo množstvo detí na prvé divadelné predstavenie. Horúčavy ľudí neodradili, na Rínku tak šli na odbyt chladené limonády a domáca zmrzlina.

Radosť i sklamanie zároveň

Medzi množstvom podporovateľov sa vždy nájdu aj ľudia, ktorí nie sú s Rínkom spokojní. Zvyčajne sú to starší ľudia, ktorí čakajú tradičný jarmok a máli sa im výber zeleniny či lacných výrobkov do domácnosti. Nazývajú ho jarmokom pre hipsterov.

„Aj keď ja sám som si tu nič okrem lokšov nenašiel, som veľmi rád, že mladí ľudia nezabúdajú na naše remeslá. Videl som tu krásny nábytok, pekárky, prútené košíky a veľa šitých a háčkovaných vecí. Alebo aj keramiku. Som rád, že dnes nechce byť každý manažérom a direktorom v kancelárii, že nesedia len za počítaťom, ale sa venujú aj takýmto veciam,“ pochválil mladšiu generáciu Ľubomír (70).

Výrobky z domácej dielne potešili aj Milana (56). Sklamal ho však prístup, ktorým podľa neho v sebe dusíme patriotistického ducha. „Veľa predajcov má anglické nielen názvy, ale aj popisky. Neviem, prečo keď sa idem najesť, musím lúštiť z angličtiny čo si vlastne môžem vybrať. Keď je to raz ryba, nech tam napíšu že je to ryba, a nie fish,“ posťažoval sa nám.

Mohlo by vás zaujímať:
Reportáž z jesenného Rínku s fotografiami
Kompletný program Leta na korze

Ako to na Trnavskom rínku vyzeralo si môžete pozrieť v priloženej galérii.

Prehliadka zručností šikovných Slovákov na Rínku
40
Galéria
Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM