Lucia Lauková Správy

Obyvatelia sídliska Družba spísali petíciu: Nechcú 3-poschodovú prístavbu

Obyvatelia trnavského sídliska Družba spísali protestnú petíciu a poslali ju na radnicu. Namietajú najmä proti výške budovy.

Ilustračný obrázok k článku Obyvatelia sídliska Družba spísali petíciu: Nechcú 3-poschodovú prístavbu
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Obyvateľom sídliska Družba a niektorým poslancom mesta Trnava prekáža zámer dostavby fitnescentra na Clementisovej ulici. Namiesto pôvodne avizovaného prízemného rozšírenia objektu, kde je aj bowling, im totiž má pod oknami vyrásť trojposchodová budova. Spísali preto protestnú petíciu a poslali ju na radnicu.

Námietky obyvateľov

V odvolaní kritizujú postup stavebného úradu. Námietky sú nasmerované voči výške budovy, v ktorej bola pôvodne predajňa potravín. Ohrádzajú sa voči nedodržaniu regulatívu zastavanosti a počtu parkovacích miest, pričom je vznesená námietka poškodenia záujmov obyvateľov v danej časti sídliska. Stavebníkom je BAT Trnava, s.r.o., so sídlom v Špačinciach.

Dostavba objektu

„Nám ako poslancom mestského zastupiteľstva bolo pred časom prezentované, že budúci kupujúci má záujem o dostavbu jednopodlažného objektu vrátane zabezpečenia podzemného parkovania vozidiel v jednom podzemnom podlaží. Vo vydanom územnom rozhodnutí je udelený súhlas na umiestnenie štvorpodlažnej stavby – z toho tri podlažia majú byť umiestnené nad zemou s výškou budúcej stavby na úrovni 12 metrov,“ uviedli poslanci Rastislav Mráz a Jozef Pikna v odvolaní voči rozhodnutiu. Poukázali aj na to, že stavebný zámer značným spôsobom „poškodí záujmy obyvateľov sídliska Družba na pokojné bývanie v predmetnej lokalite“. Podľa nich konal stavebný úrad v rozpore so zásadou zákonnosti a nechránil dostatočne práva a záujmy dotknutých fyzických osôb a právnických osôb. „Dôvodne sa domnievame, že v priebehu územného konania boli zistené závažné pochybenia a nedostatky, ktoré mal stavebný úrad zohľadniť v rozhodnutí,“ napísali v dokumente.

Doprava a parkovanie

Pod petíciou občanov dotknutej lokality je 140 podpisov. Obyvatelia vzniesli pripomienky, že umiestnenie polyfunkčnej stavby takého rozsahu uprostred sídliska Družba spôsobí jeho ďalšie urbanistické zahustenie. Služby, ktoré plánuje budúci investor v polyfunkčnom objekte realizovať, sú pre potreby sídliska iba doplnkové, ich klienti tam však budú prichádzať z celého mesta. A to spôsobí ďalší nápor na dopravu a parkovanie. A upozornili tiež, že zámer stavebníka nie je v súlade s platným Územným plánom mesta Trnava pre túto lokalitu.

„V súlade so zákonom postúpi stavebný úrad po uplynutí lehoty na vyjadrenie a posúdenie spisový materiál odvolaciemu orgánu – Okresnému úradu Trnava, odboru výstavby a bytovej politiky,“ informoval v tejto súvislosti hovorca mesta Pavol Tomašovič.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM