Monika Hanigovská Rôzne

Obyvateľov Corburgovej spojil pekný cieľ: Svojpomocne si budujú športovisko!

Spojila ich pekná myšlienka. Ľudia z Coburgovej ulice sa zúčastnili na brigáde, na ktorej si začali svojpomocne upravovať priestor pre športovisko.

Ilustračný obrázok k článku Obyvateľov Corburgovej spojil pekný cieľ: Svojpomocne si budujú športovisko!
Zdroj: Mesto Trnava

V roku 2013 bola v Trnave v rámci mestského zastupiteľstva zriadená Komisia pre riešenie problematiky neprispôsobivých občanov. Jej terajší predseda, a zároveň predseda VMČ 5 – Juh, pod ktoré Coburgova spadá, Jozef Čavojský, navrhuje zmeniť výraz neprispôsobiví na sociálne slabí, pretože všetkých Rómov nemožno označiť za problematických.

Väčšina sú školopovinné deti

„Mnohí z nich pracujú, starajú sa o deti a dbajú na ich školskú dochádzku. Nevhodné životné podmienky im však bránia v tom, aby sa dokázali lepšie integrovať. S cieľom pomôcť im boli v uplynulých mesiacoch zozbierané podnety občanov žijúcich na Coburgovej a niektoré z ich pripomienok sa už začali realizovať (napríklad inštalácia spŕch, oprava kanalizácie či výsadba stromov),“ uvádza mesto na svojej webovej stránke.

Na Coburgovej v súčasnosti žije približne 250 ľudí, z toho väčšina sú školopovinné deti, ktoré navštevujú neďalekú Základnú školu Maxima Gorkého. „Dosahujú o niečo slabšie študijné výsledky, no nájdu sa medzi nimi i veľmi šikovné deti. Úspešné sú najmä v aktivitách spojených s hudbou a spevom,“ prezradila radnica na stránke mesta.

Najlepšou formou, ako sociálne slabým spoluobčanom pomôcť, je podľa mesta začať pracovať práve s mladou generáciou. Jednou z možností môže byť otvoriť im cestu k športu a obzvlášť futbalu, pretože sú v tejto oblasti prirodzene talentovaní (v nedávnom futbalovom turnaji žiakov ZŠ na Linčianskej obsadili rómske deti druhé miesto).

Ihrisko na minifutbal

V rámci snáh o integráciu sociálne slabých spoluobčanov sa zo spoločnej iniciatívy Jozefa Čavojského a Mesta Trnavy v pondelok 22. augusta na tejto ulici uskutočnila dobrovoľná brigáda. Obyvatelia Coburgovej si postupne upravia priestor, ktorý bude slúžiť ako ihrisko na minifutbal. Mesto poskytlo krovinorezy, náradie a kontajner na odpad, ostatné práce si zabezpečujú tamojší občania svojpomocne.

„Veríme, že ihrisko, ktoré si sami vybudujú, ich bude motivovať k tomu, aby ho udržiavali a zveľaďovali, a bude jedným z krokov, ktoré v dlhodobej koncepcii prinesú zlepšenie súčasného stavu v tejto lokalite,“ dodala trnavská radnica.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia.

Ľudia na Coburgovej sa dali do akcie: Budujú si ihrisko vlastnými rukami! FOTO
4
Galéria
Zdroj: Mesto Trnava
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM