Monika Obrtalová Rôzne

Od zajtra sa mení vo vlakoch cestovné

Od 1. novembra platí nový cenník Železničnej spoločnosti Slovensko v osobnej železničnej doprave. Cestovné sa určuje podľa prejdených kilometrov, na rozdiel od doterajšieho pásmového systému. Po novom každý zaplatí len za toľko kilometrov, koľko v sk

„Nový cenník je spravodlivejší v porovnaní so starým, ktorý bol nevýhodný pre cestujúcich na kratšie vzdialenosti v konkrétnom pásme,“ informovala dnes Jana Grešnerová zo ZSSK. Doterajšie ceny takmer osem rokov nezohľadňovali nárast nákladov. Za toto obdobie zdražela elektrická energia o 31 percent, pohonné hmoty o viac než 77 percent, inflácia vzrástla v súčte o vyše 27 percent a zvýšila sa i daň z pridanej hodnoty. „Nové základné obyčajné cestovné stúplo oproti starým cenám v priemere o 9,96 percenta. Aby boli ceny pre zákazníkov znesiteľnejšie, ZSSK ponúka širokú paletu zliav nastavenú na potreby a návyky cestujúcej verejnosti. Každý má možnosť zvoliť si zľavu, aká mu vyhovuje,“ dodala Grešnerová.

Cestujúci môžu využiť na všetky jednorazové lístky päťpercentnú zľavu pri nákupe cez internet. Zľavu za internetový nákup možno kombinovať aj s inými zľavami. Ďalšou novinkou je 15-percentná zľava REGIONAL pre cestujúcich v regionálnej doprave do 60 km. ZSSK pripravila pre regionálne trate prechodné obdobie, ktoré bude trvať niekoľko mesiacov. Počas neho môžu cestujúci zľavu REGIONAL využívať bez potreby zakúpenia preukazu a pri kúpe lístka na osobný a zrýchlený vlak do 60 km im bude ponúkaná automaticky. ZSSK zvýhodňuje aj denne dochádzajúcich do práce a za štúdiom a prichádza s novými vyššími zľavami pri traťových časových cestovných lístkoch. Nové cenníky sú k dispozícii na webovej stránke www.slovakrail.sk, informácie o podrobnostiach poskytuje ZSSK aj na kontaktnom telefóne 18 188.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM