Zuzana Vajayová Rôzne

Odvolanému riaditeľovi Beskidovi zrušili aj jeho projekty v galérii

Všetky plánované aktivity na najbližšie obdobie, ktoré sa mali konať v Galérii Jána Koniarka (GJK) v Trnave sú zastavené.

Zriaďovateľ zariadenia Trnavský samosprávny kraj (TTSK) sa po odvolaní doterajšieho riaditeľa Vladimíra Beskida rozhodol zrušiť aj jeho posledné projekty, ktoré na pôde GJK pripravoval. Od 2. mája sa mal konať v galérii ďalší ročník festivalu umenia nových médií Multiplace za účasti viacerých slovenských umelcov, vrátane prezentácie v Budapešti. Zrušená je aj výstava Sedmokrásky… k 35. výročiu galérie zo zbierok súčasného umenia, ktorá mala byť od 14. mája v Synagóge-Centre súčasného umenia i ďalšia Beskidova výstava – stála expozícia Sakrálne umenie, rovnako zo zbierok GJK. Otvoriť ju mali počas tohtoročnej Noci múzeí a galérií.

Na miesto riaditeľa GJK bolo vypísané výberové konanie, podľa hovorcu TTSK Patrika Velšica prišli tri ponuky, ktoré bude posudzovať odborná komisia. Vedením galérie je od 27. apríla poverený pracovník odboru kultúry TTSK Jakub Slobodník. Ten sa k novým opatreniam nevedel pre TASR vyjadriť. Beskid je vo výpovednej lehote, po stiahnutí z funkcie na pozícii kurátora.

V. Beskida odvolali trnavskí krajskí poslanci po tom, ako predseda TTSK Tibor Mikuš opakovane poukazoval na nedostatky v riadiacej činnosti. Odborná verejnosť na Slovensku vníma dôvody za vykonštruované, za pravú príčinu považuje neochotu Beskida ustúpiť tlaku zriaďovateľa, ktorý presadzoval do galérie vlastné projekty. V. Beskid podľa názorov galeristov, výtvarníkov i ďalších odborníkov svojimi aktivitami a výstavným programom pozdvihol GJK z regionálnej úrovne do európskeho kontextu. GJK je v medzinárodnom rebríčku hodnotená ako tretia najlepšia na Slovensku, teraz panuje obava o jej ďalší vývoj. Zriaďovateľ galérie deklaruje, že po skončení výberového konania na obsadenie funkcie riaditeľa vypracuje nové vedenie galérie nový výstavný program. Do uvedeného termínu budú pre verejnosť prístupné len stále expozície galérie.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM