Samospráva

Parčík pri daňovom úrade v Trnave? Bude mať automatické zalievanie trávnika i drevín

Parčík pri Daňovom úrade v Trnave bude mať od konca apríla automatické zalievanie trávnika a aj drevín.

Ilustračný obrázok k článku Parčík pri daňovom úrade v Trnave? Bude mať automatické zalievanie trávnika i drevín
Zdroj: TASR

V týchto dňoch dodávateľská firma končí práce na inštalovaní automatického zavlažovacieho systému, ktorý bude napojený na už dávnejšie vyhĺbenú studňu v tejto lokalite. Mesto do projektu, patriaceho do Stratégie adaptácie mesta Trnava na dopady zmeny klímy – vlny horúčav, investovalo 39 000 eur.

Podľa potrieb

Flóru v parčíku s rozlohou necelé dva hektáre najskôr pri jeho vzniku pred niekoľkými rokmi zalievala záhradnícka firma prostredníctvom polievacích áut. Obyvatelia blízkych činžiakov sa ale sťažovali na hluk motorov v skorých ranných hodinách, tak bola na Hlbokej vykopaná za týmto účelom prvá studňa v meste. Odvtedy takýto prístup zvolilo mesto aj na iných miestach.

„Hlavný rozvod systému má dĺžku 260 metrov, z neho vedú ďalšie vetvy na konci s rozprašovačmi. Sú nastavené tak, aby sa rádius ich zavlažovania prekrýval,“ povedal hovorca mesta Pavol Tomašovič. Zavlažovanie bude nastavené podľa potrieb. „Kropí sa zväčša ráno alebo v nočných hodinách,“ dodal Tomašovič.

Diskusie s obyvateľmi

V Trnave sú zatiaľ dve zelené plochy, ktoré majú takéto zavlažovanie, ide o Univerzitný parčík a Univerzitné námestie. Pripravuje sa na Evanjelickom dome, za pomníkom M. R. Štefánika. Parčík pri daňovom úrade bude súčasťou projektu Agátka, pomenovanom podľa susediaceho kopca, ktorý je pozostatkom pravekého osídlenia Trnavy. V týchto dňoch radnica rozbieha diskusie s obyvateľmi lokality, ako si využitie územia predstavujú oni. Na tento rok vyčlenila 15 000 eur na projektovú dokumentáciu časti medzi Agátkou, zimným štadiónom a základnou školou na Spartakovskej ulici. Projekt bude podkladom na realizáciu v rokoch 2018 až 2019.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM