Monika Hanigovská Rôzne

Park Janka Kráľa sa má dočkať komplexnej obnovy: Mesto vyhlásilo súťaž o naj návrh

Mesto má v pláne revitalizáciu Parku Janka Kráľa v Trnave. Radnica už vyhlásila verejnú súťaž o najlepší návrh jeho komplexnej obnovy.

Ilustračný obrázok k článku Park Janka Kráľa sa má dočkať komplexnej obnovy: Mesto vyhlásilo súťaž o naj návrh
Foto: Dominika Handzušová

Známa lokalita nášho mesta, Park Janka Kráľa, ktorý sa nachádza v juhozápadnej časti katastrálneho územia Trnavy, medzi železničnou traťou a obytným územím Prednádražie a Špíglsál, sa má dočkať obnovy.

Vyhlásená je súťaž

Mesto už vyhlásilo verejnú anonymnú krajinársko-architektonickú súťaž o najlepší návrh na komplexnú obnovu spomínaného parku. Tej sa môžu zúčastniť jednotlivci aj kolektívy. Záujemcovia sa môžu do súťaže prihlásiť do 3. februára 2017, pričom súťažné návrhy musia odovzdať do konca marca.

Mesto považuje Park Janka Kráľa z hľadiska trvalej udržateľnosti za jednu z najvýznamnejších polyfunkčných plôch zelene v urbánnom území Trnavy. „Význam parku je o to väčší, že administratívne územie mesta vykazuje deficit verejne dostupných plôch parkov a lesoparkov, ktoré majú najväčší význam pre kvalitu prostredia i kvalitu života občanov mesta,“ uvádza radnica v dokumentoch k vyhlásenej súťaži.

V súčasnosti podľa magistrátu plní líniový park predovšetkým izolačnú a hygienickú funkciu medzi rozsiahlou obytnou zónou Prednádražia, Špíglsál a železničnou traťou smer Trnava – Bratislava a taktiež realizuje mikroklimatickú, sociálno-spoločenskú a komunikačnú funkciu.

Trnavská radnica uvádza, že komplexne hľadá najlepší návrh obnovy tohto územia a to aj s ozdravením jestvujúceho porastu. Súťaž sa však zameriava aj na návrh nových spevnených povrchov, či vytvorenie mobiliáru.

V spomínanej lokalite podľa dokumentu „Verejná anonymná krajinársko-architektonická súťaž návrhov – Obnova Parku Janka Kráľa v Trnave“, by sa mal vytvoriť priestor pre funkčne a esteticky kvalitný oddychový parkový priestor. Mesto podľa tohto dokumentu počíta aj s návrhom bohatých scenérií zaujímavých detailov, zákutí a farebných kompozícií.

Počíta sa aj s cyklotrasou

Trnavský magistrát počíta aj s cyklotrasou. „Dokumentácia bude obsahovať návrh vedenia cyklotrasy s pripojeniami na železničnú a autobusovú stanicu, OC MAX, plánovanú cyklotrasu na ulici J. Bottu, prístup z Ulice J. G. Tajovského a zahrnúť plánované pokračovanie cyklotrasy na konci parku smerom k ceste k železničnému depu. Cyklotrasu je potrebné oddeliť od navrhovanej siete chodníkov vhodným účinným riešením,“ dodáva mesto v spomínanom dokumente. Cyklotrasa má byť o šírke minimálne 2,5 metra.

Súťažná porota udelí finančnú odmenu pre troch víťazov spomínanej vypísanej súťaže a to vo výške 6000, 3600 a 2400 eur, pričom porota vyhlási výsledky súťaže do 21. apríla 2017.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM