Samospráva

Participatívny rozpočet Trnavy: Tieto projekty sa umiestnili na prvých priečkach

Sociálne projekty Chlieb pre ľudí bez domova a Aktívne strávený voľný čas sa umiestnili na prvých priečkach tohtoročného Participatívneho rozpočtu (PR) mesta Trnava.

Ilustračný obrázok k článku Participatívny rozpočet Trnavy: Tieto projekty sa umiestnili na prvých priečkach
Zdroj: TASR

Hlasy pre 19 prihlásených projektov odovzdalo spolu 1660 Trnavčanov, mesto na tento účel vyčlenilo vo svojom rozpočte sumu 50 000 eur.

Na treťom mieste skončilo Detské ihrisko na Kopánke a za ním sa umiestnila Jazyková kaviareň. Prvú päťku uzatvára projekt vybudovania Obecného dvora v mestskej časti Modranka. „V tomto roku sa prihlásilo do súťaže o získanie financií viac projektov, v hlasovaní sme zaznamenali mierny pokles počtu hlasujúcich,“ povedala koordinátorka PR Veronika Majtánová.

V prvom ročníku PR Trnava v roku 2016 sa do hlasovania zapojilo okolo 1900 obyvateľov mesta. Vyčlenené peniaze vystačili na 16 projektov. Pod čiarou ročníka 2017 skončili tri projekty, avšak podľa slov primátora Trnavy Petra Bročku myšlienku jedného z nich – vybudovania karavanoviska – si osvojil súkromný podnikateľ a má v pláne ju realizovať, pokračovanie projektu Grafity vo verejnom priestore je v pozmenenej forme naplánované aj mimo PR.

Prihlásené projekty PR 2017 v Trnave boli v kategóriách šport a doprava, verejný priestor, kultúra a sociálne témy. O priazeň hlasujúcich sa uchádzali aj Šach a joga v tieni stromov, Galéria Výklad, Komunitné športovisko, hudobný Modrý štvrtok, sídliskový festival Spájame sily či kniha Deti píšu deťom. „Zaznamenali sme, že aktívni boli občania v tých štvrtiach, ktorých sa projekty priamo dotkli,“ konštatovala Majtánová. Príkladom je detské ihrisko na Kopánke a obecný dvor.

„Stále sa učíme, Trnava je jedno z mála miest na Slovensku, kde obyvatelia rozhodujú o rozdelení prostriedkov,“ dodala Majtánová. Mesto plánuje podľa jej slov aj vyhodnotenie životaschopnosti projektov, ktoré boli realizované z prostriedkov roku 2016. Čiastku na PR 2018 podľa primátora neplánuje mesto zvýšiť.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM