Monika Hanigovská Rôzne

Perly a skvosty nášho mesta: 10 NAJ, ktorými sa môžu Trnavčania právom pýšiť

Máme sa čím chváliť! Naše mesto ukrýva niekoľko pozoruhodností, ktoré ho predurčili do kategórie „naj“. Vybrali sme rovnú desiatku.

Ilustračný obrázok k článku Perly a skvosty nášho mesta: 10 NAJ,  ktorými sa môžu Trnavčania právom pýšiť
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

1.

Možno okolo neho kráčate a ani o tom neviete. Divadlo Jána Palárika, konkrétne jej budova patrí medzi najstaršie zachované budovy tohto druhu na Slovenku. Vzniklo v roku 1831 aj za pomoci samotných obyvateľov nášho mesta. Na čelnej strane nášho kultúrneho stánku si aj dnes môžeme prečítať latinský nápis: Isthanc aedem Thaliae po suit senatus ac popolus Tirnaviensis, teda Tento dom Tálie postavil senát a obyvateľstvo Trnavy.

2. Trnavčania sa môžu právom pýšiť aj mestským opevnením. Patrí ako jedno z mála zachovaných tehlových opevnení na Slovensku. V 13. storočí patril tento monument pravdepodobne medzi najväčšie opevnenie v rámci celého Uhorska. Dnes sa opevnenie zaraďuje medzi najvýznamnejšie európske pamiatky.

3.

Poklad strieborných mincí, ktorý sa našiel v našom meste je najstaršou pamiatkou s písomným prejavom z územia dnešnej Trnavy. Za pokladom si však musíte vycestovať do Slovenského národného múzea, kde sa môžete vychutnať 30 veľkých strieborných mincí a štyri malé strieborné mince.

4. Vryté a vzácne tajomstvo ukrýva Dom hudby. Počas tzv. Betlenovho povstania bolo v tejto budove uložená uhorská kráľovská koruna. Túto výnimočnú situáciu dodnes zachytáva aj latinský nápis na atike: „Ja cudzinka som kedysi prebývala pod touto strechou“.

5.

Mesto dokáže ohúriť aj raritou dvoch stavieb. V centre totiž nájdeme dve zachované synagógy z konca 19. storočia, ktoré sú od seba vzdialené len približne sto metrov. Stoja majestátne na Halenárskej a neďalekej Haulíkovej ulici.

6.

Trnave robí dobre meno aj Západoslovenské múzeum v Trnave. Archeologická zbierka patrí k najväčším múzejným zbierkam s archeologickým nálezmi na Slovensku. V jej útrobách nájdeme okolo 13 000 predmetov.

7. Naše mesto sa pýši aj unikátnou radnicou. Ako uvádza mesto na svojom webe, unikátom je zabudovaný a zachovaný autentický stav najstaršej budovy trnavskej mestskej samosprávy z prelomu 14. a 15. storočia, ktorý je na Slovensku ojedinelý. Hodnotná je aj jej gotická pivnica, renesančná väznica so zachovanými kresbami a nápismi väzňov a ohúriť vás môže aj barokový žalár.

8.

Trnava je známa aj ako pútnické miesto. V honosnej Bazilike sv. Mikuláša v tzv. barokovej kaplnke Panny Márie Trnavskej sa vystavuje milostivý obraz, ktorému sa pripisovalo v histórií krvavé slzenie.

9. Trnavu prezývajú nielen malým Rímom ale aj „mestom pod mestom“. Mesto bolo v minulosti známe tým, že obchodovalo s vínom. Dodnes sa mesto dokáže pýšiť zachovanými klenbovými pivnicami, kde sa vínko v minulosti uskladňovalo.

10.

Trnava sa právom nazýva malým Rímom. Majestátne chrámy dokážu aj dnes upútať Trnavčanov ale aj návštevníkov. Obdivovať môžeme dokopy trinásť chrámov.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM