Dominika Handzušová Rôzne

Pešia zóna v meste sa rozšíri: Hviezdoslavova bude patriť chodcom a cyklistom

Jedna z najstarších historických tepien mesta sa začlení do pešej zóny. Tá sa z Hlavnej ulice a Trojičného námestia rozšíri aj na novo zrekonštruovanú Hviezdoslavovu ulicu.

Ilustračný obrázok k článku Pešia zóna v meste sa rozšíri: Hviezdoslavova bude patriť chodcom a cyklistom
Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk

Ďalšia časť trnavskej Mestskej pamiatkovej rezervácie bude už o niekoľko dní slúžiť len chodcom a cyklistom. Rekonštrukcia Hviezdoslavovej ulice bude ukončená po dokumentácii tretieho archeologického nálezu. Predpokladá sa, že to bude 22. mája.

Pokojné miesto pre turistické potulky

Tretí nález stavebných konštrukcií odhalili sondy na konci ulice. Prvé dva sú pri pošte a v strede ulice. Ide o drevené lávky cez močaristý terén okolo Trnávky možno až z 12. storočia.

Podľa mestskej samosprávy si tieto miesta zaslúžia zvláštny režim a úctu. „Spojnica medzi farským kostolom a námestím, po ktorej chodili naši predchodcovia a hostia už v čase udelenia kráľovských výsad Trnave, sa opäť môže stať nielen pokojným miestom prechádzok a stretávania Trnavčanov, ale aj dôstojnou a bezpečnou trasou turistických potuliek,“ dôvodí mesto rozhodnutie sprístupniť ulicu len peším a cyklistom.

Možno udelia výnimky

Uzavretím Hviezdoslavovej ulice pre dopravu vznikne tiež prvá súvislá a bezpečná cyklistická trasa zo sídliska Družba za mestským opevnením až do Kamenného mlyna s prerušením len na Hospodárskej ulici.

Ulica bude otvorená pre dopravu zabezpečujúcu zásobovanie prevádzok, ktoré na nej sídlia, vždy do 9:00 hod. „Pokiaľ z praxe vyplynú iné požiadavky na výnimky pre dopravu, mestská samospráva ich bude riešiť dohodou,“ informovala Jana Gmitterová z referátu komunikácie mesta. Zmena v spôsobe užívania ulice bude podľa nej vyznačená dopravným značením.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM