Dominika Handzušová Futbal

Po zaslúženej výhre postup do 3. predkola: Kapitán Sabo sa postaral o dva góly

Futbalisti Spartaka Trnava postúpili do 3. predkola Európskej ligy UEFA. Po prvom polčase prehrávali, no stav zvrátili v druhom v priebehu pätnástich minút.

Ilustračný obrázok k článku Po zaslúženej výhre postup do 3. predkola: Kapitán Sabo sa postaral o dva góly
Zdroj: TASR

V odvetnom zápase 2. predkola zdolal Spartak v belfastskej Windsor Arene domáci Linfield FC 3:1. Prvý duel sa skončil taktiež víťazstvom slovenského tímu 2:1.

Aktívnejší domáci v snahe zmazať manko

Trnavčania nastúpili bez viacerých hráčov základnej zostavy. Duel mal opatrný úvod. Prvú vážnejšiu šancu si vypracovali hostia, keď sa v 6. minúte do lopty oprel Halilović, no nemieril presne. V 17. minúte dopadol podobne aj Vojtuš, keď po Mikovičovom rohu prestrelil.

Postupne však prebrali aktivitu domáci futbalisti, ktorí sa snažili zmazať jednogólové manko z úvodného stretnutia. V 20. minúte musel zasiahnuť Jakubech po strele Batesa, o deväť minút neskôr zachránila hostí žŕdka, ktorú trafil Lowry. O ďalších päť minút však už išli domáci do vedenia. Kee rozohral roh, obrana hostí nedokázala odpáliť loptu a Lowry prekonal Jakubecha – 1:0. Trnava mohla vyrovnať v závere polčasu taktiež po rohu, no Vojtušov pokus zastavil brankár Ross Glendinning.

Zvrat za štvrťhodinu

Po zmene strán zabral Spartak na vyššie obrátky a podarilo sa mu otočiť zápas už za štvrťhodinu. Najprv v 54. minúte vyrovnal kapitán hosťujúceho tímu Sabo, ktorý sa presadil strelou z diaľky. O šesť minút neskôr už Trnavčania viedli, keď vyšla samostatná akcia Vojtušovi, ktorý prešiel sólom skoro celé ihrisko. Ten istý hráč mohol v 64. minúte definitívne zlomiť odpor súpera, ale jeho strela iba opečiatkovala brvno Glendinningovej bránky.

Hostia hrali v pohode a bez väčších problémov si strážili náskok. V 80. minúte Bortel fauloval Batesa a rozhodca mu ukázal druhú žltú a zároveň červenú kartu. Linfield však početnú výhodu nevyužil. Práve naopak, v 84. minúte dostal tretí gól opäť z kopačky Saba, ktorý tak rozhodol o postupe svojho klubu do tretieho predkola.

Po Sabovom góle spadla deka

Juraj Jarábek, tréner Trnavy (zdroj spartak.sk): „Všetko, na čo sme chlapcov pripravovali, sa udialo na ihrisku. Prvý polčas z našej strany nebol dobrý, inkasovali sme po štandardke. Brankár to zle vyboxoval a prišla gólová dorážka. V kabíne sme si ale povedali, že máme 45 minút, aby sme súpera prevýšili, pretože v prvom dejstve nakopávaná nemala proti vysokým hráčom súpera šancu na úspech. Vôbec nechápem, prečo to chalani robili. Našťastie, z mužstva po individuálnej akcii Erika Saba spadla deka a chlapci začali hrať futbal, aký chceme produkovať. Myslím si, že sme absolútne zaslúžene vyhrali, dokonca mohlo byť skóre aj vyššie. Súper bol behavý, hral typický ostrovný futbal. Zápas sa uskutočnil v peknom prostredí, teraz sa len môžeme tešiť na ďalšie predkolo a dobrého súpera.“

Mak sa už teší na Slovensko

Spartak sa v 3. predkole stretne s PAOK-om Solún, ktorý vo štvrtkovej odvete deklasoval Lokomotivu Záhreb vysoko 6:0 (prvý zápas 1:2). Dva góly za domácich strelil slovenský reprezentant Róbert Mak. „Teším sa na súboje so Spartakom. Som rád, že sa v drese PAOK-u predstavím na Slovensku,“ povedal krídelník v službách gréckeho klubu.

Linfield FC – Spartak Trnava 1:3 (1:0)

Góly: 34. Lowry – 54. a 84. Sabo, 60. Vojtuš.
ŽK: Burns, Kee, Hegarty – Bortel, Casado, ČK: 80. Bortel (po druhej ŽK). Rozhodoval: Kopriwa (Lux.).
prvý zápas: 1:2, do 3. kola postúpila Trnava

Linfield: Ross Glendinning – Reece Glendinning, Haughey (76. Ward), Hegarty, M. Clarke – Sproule (63. R. Clarke), Kee, Lowry, Burns – Bates, Waterworth

Spartak: Jakubech – Tóth, Bortel, Greššák, Čonka – Mikovič, Sabo, Casado, Halilovič (76. Baez) – Harba (70. Mikinič), Vojtuš (88. Jirka)

Čítajte tiež: Spartak získal bývalého reprezentanta: Medzi tri žrde sa vracia Ľuboš Kamenár

Spartak zvrátil odvetu s Linfieldom a postúpil do 3. predkola EL
13
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM