Monika Hanigovská Rôzne

Počas celého týždňa lákavé akcie: Pestrý program v Trnave aj okolí

Týždeň prinesie mnohé lákadlá. Pozrite sa, čo všetko môžete zažiť v Malom Ríme ale aj v jeho okolí. Prinášame vám akcie, ktoré potešia milovníkov tradícií, cestovania, kultúry ale aj dávnej histórie.

Ilustračný obrázok k článku Počas celého týždňa lákavé akcie: Pestrý program v Trnave aj okolí
Zdroj: Musicantica Slovaca/TASR

Cestovateľské Leháro- Jeruzalem Svätá zem

19. februára o 19.00 hod., Leháro, Františkánska, Trna­va

Nechajte sa živo „vtiahnuť“ do Svätej zeme. O Jeruzaleme porozpráva cestovateľ Juraj Poláček. Nakuknite obrazom do baziliky Božieho hrobu v Jeruzaleme, baziliky Narodenia v Betleheme a pozrite sa aj do prastarých kláštorov v Judejskej púšti. Okrem toho sa môžete tešiť aj na historické fakty a staré mapy.

Ľudový odev na Záhorí – tradícia a dnešok

Do 23. februára, v Záhorskom múzeu v Skalici

V Záhorskom múzeu v Skalici je v týchto dňoch inštalovaná výstava Ľudový odev na Záhorí, ktorá mapuje lokálne formy sviatočného a obradového mužského a ženského odevu. V tamojšom múzeu si môžete vychutnať bohato zdobený ľudový odev, dobové fotografie a napríklad aj textovo-obrazové panely.

Silné Reči v Trnave

21. februára, od 20.00 do 22.00 hod., Kino HVIEZDA Trnava, Paulínska, Trnava

Vychutnajte si v Malom Ríme počas týždňa známe tváre, neznáme historky z ich životov a najmä stand-up comedy show. V Kine Hviezda sa predstaví Gabo Žifčák, Lujza Schrameková, Jakub Lužina Humorbot 3000, Joe Trendy a Docent.

Smejko a Tanculienka – Kuk, ani muk!

22. februára, od 16.30 hod., Kino HVIEZDA Trnava, Paulínska, Trnava

Počas týždňa si na svoje prídu aj naši najmenší. V Trnave odštartuje podľa slov organizátorov úplne nové predstavenie s chrobáčikmi Smejkom a Tanculienkou. Nebudú chýbať pesničky ako napríklad Motáčik Popletáčik, Sestričky farbičky, Tri prasiatka, Škaredé káčatko, Usmej sa, Ahoj, ahoj a mnohé ďalšie.

Hudba z kaštieľov a kúrií

23. februára o 18.00 hod., Bučany, Nyáryovská kúria

Vydajte sa do dôb dávno minulých. V Bučanoch sa uskutoční koncert s názvom Hudba z kaštieľov a kúrií v podaní hudobného združenie MUSICANTICA SLOVACA. „Na koncerte zaznejú aj piesne a melódie z rukopisného zošitu HUNGARICI SALTUS, tzv. Uhrovskej zbierky datovanej do roku 1730, ktorá bola súčasťou Zayovskej knižnice v Uhrovci,“ povedala pre náš spravodajský portál Dagmar Nováková z Kultúrno-spoločenského centra v Bučanoch.

Piesne z tejto zbierky sa nehrávali len pri panských zábavách v Zayovskom kaštieli v Uhrovci, kde ju opatrovali. Podľa jej slov môžeme teda predpokladať, že zneli neskôr aj kaštieli v Bučanoch, keď bol tento súčasťou panstva Zayovcov.

Hra, ktorá bola zakázaná osemnásť rokov

23. – 24. februára, Divadlo Jána Palárika v Trnave, Trojičné námestie

V Trnave sa v premiére uskutoční hra od velikána L. N. Tolstého. Inscenácia s názvom Vláda tmy zobrazuje oscilovanie človeka medzi dobrom a zlom. Hra bola zakázaná na osemnásť rokov. Svetová premiéra sa preto uskutočnila vo Francúzsku v roku 1888 v Théâtre Libre v Paríži, kde sa dočkala obrovského úspechu. Teraz sa predstaví aj na trnavských divadelných doskách.

Slovenskú premiéru inscenácie pripravil mladý talentovaný režisér Matúš Bachynec. Kostýmy pripravila oceňovaná výtvarníčka Marija Havran, ktorá má na svojom konte niekoľko ocenení. Predpremiéra v našom meste sa uskutoční 23. februára a samotná premiéra 24. Februára, vždy o 19.00 hod. vo veľkej sále.

Futbalový sviatok

24. februára 14.00, Štadión Antona Malatinského

Fanúšikovia Spartak Trnava zažijú v sobotu futbalový sviatok. Na Štadióne Antona Malatinského sa odohrá zápas Spartak Trnava – Senica.

Bankári

25. februára o 19.00 hod., Dom kultúry Trnava

Dôverujete bankám? Akú rolu hráme v medzinárodnej bankovej kríze? Myslíte si, že peniaze, ktoré si uložíte do banky, sú stále vaše? George van Houts vytvoril údernú, nekompromisnú, horko-vtipnú a hlavne vysoko aktuálnu hru, ktorá je zároveň stand-up komédiou. Diváci sa ocitnú na horskej dráhe informácií, skečov a monológov o svete peňazí a jeho riadenia. Pätica mužov bombarduje divákov obrovským množstvom faktov o bankovom sektore a našom bankovom systéme.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM