Monika Hanigovská Kultúra

Poctili si Bednárika: V Zelenči vytiahli zo skladu kulisy, ktoré sa s ním spájajú

Na nedožité 70. narodeniny známeho umelca pozýva rodná obec Zeleneč. Pripravila výstavu, na ktorej môžete na vlastne oči obdivovať kostnými, fotografie a iné predmety, ktoré sa spájajú s tvorbou maestra.

Ilustračný obrázok k článku Poctili si Bednárika: V Zelenči vytiahli zo skladu kulisy, ktoré sa s ním spájajú
Zdroj: TASR

Po Bratislave a Nitre sa chystá výstava o režisérovi Jozefovi Bednárikovi v jeho rodnom Zelenči neďaleko Trnavy. Vernisáž bude v sobotu 3. marca v tamojšom kultúrnom dome. Rodná obec si umelca pripomína pri príležitosti jeho nedožitých 70. narodenín nielen touto prezentáciou, od októbra minulého roka je pred kultúrnym domom jeho busta.

Fenomén Bednárik

Výstavu Fenomén Bednárik si mohli diváci pozrieť už na Novej scéne a Slovenskom národnom divadle v Bratislave a v Divadle Andreja Bagara v Nitre. Prináša fotografie z Bednárikových slávnych divadelných inscenácií. Vznikla v Divadelnom ústave, sponzorom je spoločnosť Gesamtkunstwerk, kurátormi sú Michaela Mojžišová a Martin Timko, graficky ju spracovala Nora Nosterská.

V Zelenči, kde Bednárik začínal so svojou divadelnou dráhou so svojím Z-divadlom, ju však ochotnícki divadelníci obohatili práve o tento moment jeho tvorby.

Zdroj: TASR

Zašli aj do skladu

„Vytiahli sme zo skladu kulisy našich predstavení – Don Juan, Guľôčka, Matka Guráž, Premena a Impresário zo Smirny,“ povedal člen Z-divadla Ľubomír Jedlička. K tomu pridali zopár kostýmov, plagátov a fotografií, pripomínajúcich mimoriadne činorodé roky, ktoré tomuto súboru od Trnavy pod Bednárikovým vedením priniesli množstvo ocenení doma i v zahraničí a zájazdy do Japonska, Belgicka, Talianska, Monaka a ďalších krajín. Kulisy sú podľa Jedličku návrhom Jozefa Bednárika, technicky ich realizoval s kolektívom jeho brat Vít. Práve ten bude výstavu v Zelenči v sobotu 3. marca o 16. hodine spoluotvárať.

„Výstava bude v Zelenči až do 5. apríla, návštevníci si na nej budú môcť pozrieť aj záznamy našich inscenácií a dokumenty zo zahraničných zájazdov, ktoré budeme premietať,“ doplnil Jedlička.

Výstava má namierené na jeseň do Piešťan a potom do Lučenca.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: archívne

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM