Monika Hanigovská Krimi

Polícia v Trnave varuje: Odpoveď na čudný email vás môže pripraviť o osobné údaje

Trnavská polícia zaznamenala nekalé internetové praktiky. Muži zákona sa venujú všetkým prípadom osobne, ale vo virtuálnom svete majú zviazané ruky.

Ilustračný obrázok k článku Polícia v Trnave varuje: Odpoveď na čudný email vás môže pripraviť o osobné údaje
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Skúšajú podvody na Trnavčanoch. „Krajské riaditeľstvo PZ v Trnave opäť zaznamenalo v poslednom období prípady podvodov prostredníctvom tzv. „Nigérijských listov,“ uviedla pre spravodajský portál Trnava24 Martina Kredatusová, hovorkyňa KR PZ v Trnave.

Mnohí podvedení sa podľa jej slov prihlásia na políciu až po po zaplatení väčšej sumy.

Ako uviedla ďalej hovorkyňa, už aj samotná spätná reakcia na čudný e-mail môže viesť ku stiahnutiu údajov z počítača a ich následnému zneužitiu.

Príbeh o predkoch a dedičstve

Trnavčania dostávajú do emailových schránok listy, ktoré sú prevažne preložené prostredníctvom internetového prekladača. Osoba v liste môže vystupovať napríklad ako právny zástupca konkrétneho človeka alebo spoločnosti. „Vymyslí si príbeh o predkoch, ktorí v zahraničí zomreli a jemu sa konečne podarilo po dlhom pátraní nájsť dedičov zomretého, ktorý zanechal po sebe zväčša rozprávkový majetok. Pisateľ vymysleného príbehu pošle údajným príbuzným na seba kontakt, aby sa s ním mohli spojiť, v prípade, ak majú záujem o získanie dedičstva,“ informuje Kredatusová.

„Už v tejto fáze polícia výrazne odporúča, aby ľudia na takéto e-maily nereagovali a doručenú poštu zo svojich schránok odstránili. Problém môže nastať rozvinutím komunikácie s odosielateľom,“ vysvetľuje hovorkyňa KR PZ v Trnave.

Zdroj: TASR

Na políciu až po zaplatení väčšej sumy

Aby mohla osoba, ktorá zaslala email vybaviť všetko potrebné, požaduje od prijímateľa správy určitú čiastku. „Zvyčajne ide o nižšiu sumu, ktorá výrazne nezaťaží rozpočet. Nezostane pri jednej požiadavke, ale situácia v zahraničí sa často komplikuje bizarnými príbehmi a tak sa čiastky na vybavenie administratívy navyšujú. Žiaľ, mnohí podvedení prichádzajú na políciu až po zaplatení väčšej sumy, keď sa im celá situácia začne zdať podozrivá,“ dodáva k prípadu takéhoto podvodu.

Opatrnosť na mieste

Ako uviedla Kredatusová, polícia sa všetkým prípadom, ktoré sú nahlásené, intenzívne venuje, avšak vypátranie takýchto podvodníkov je veľmi zdĺhavý a náročný proces.

„Páchatelia mávajú účty založené v rozličných krajinách Ázie alebo Afriky a na komunikáciu s obeťami vyžívajú krycie programy. Preto buďte pri komunikácii prostredníctvom e-mailov alebo sociálnych sietí zvlášť opatrní a pri akomkoľvek podozrení sa obráťte na políciu,“ dodala.

V tomto smere zašlo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Trnave ešte ďalej. V týchto dňoch sa zapojilo do kampane pod názvom Deň bezpečného internetu. Školopovinné deti chcú týmto spôsobom uchrániť pred nástahami internetu.

Pomocou prednášok, letáku s názvom Viem, ako sa „nezamotám“ do sociálnych sietí a jednoduchých otázok, sa dozvedia ako si uchrániť osobné údaje, ako reagovať na výhražné správy, alebo ako na navrhované stretnutia s osobami z internetu.

Na videu „Say no“ z dielne Europolu ukážu deťom, ako môže dôjsť vo virtuálnom svete k zneužívaniu. Video so slovenským textom, si môžete prezrieť v našej priloženej videogalérii.

Zdroj: YouTube.com

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM