Rastislav Búgel Samospráva

Polyfunkčné centrum pri Kamennom mlyne? Primátor Bročka pozastavil uznesenie o výstavbe

Trnavský primátor Peter Bročka sa dnes rozhodol pozastaviť výkon uznesenia mestského zastupiteľstva (MsZ) o povolení spracovania zmeny územného plánu (ÚP) Trnavy pre lokalitu individuálnej bytovej výstavby (IBV) Kamenný mlyn.

Ilustračný obrázok k článku Polyfunkčné centrum pri Kamennom mlyne? Primátor Bročka pozastavil uznesenie o výstavbe
Zdroj: TASR

Využil tým zákonný postup, ktorý umožňuje primátorovi konať takto, ak sa domnieva, že ide o rozpor s legislatívnou normou, alebo je prijaté uznesenie zjavne nevýhodné pre obec. O svojom rozhodnutí bude Bročka informovať členov mestskej rady vo štvrtok 21. apríla, kedy na 20.00 h zvolal jej mimoriadne zasadnutie.

Dnes o tom informoval hovorca mesta Pavol Tomašovič. V tomto prípade ide o uznesenie MsZ z 12. apríla. Poslanecký zbor súhlasil s povolením zmeny ÚP pre vybavenosť IBV Kamenný mlyn, konkrétne zmenu pozemkov pod rodinné domy na zjednotený pozemok (asi 2200 m2) pre jednotku služieb alebo obchodu. Investor dôvodil tým, že v lokalite býva niekoľko sto obyvateľov, ktorí nemajú k dispozícii žiadne obchody a za všetkými službami musia dochádzať bližšie k centru mesta.

Odporcovia myšlienky z radov poslancov poukazovali na nebezpečenstvo, že takto môže v tesnom dotyku s jedinou zónou pre relax Trnavčanov – Kamenným mlynom – vzniknúť polyfunkčné centrum, ktoré ešte viac zaťaží cestnú sieť a životné prostredie. Už voči výstavbe IBV i ceste k nej vedúcej boli zo strany ochrancov životného prostredia i bežných obyvateľov Trnavy veľké výhrady. Investor, ktorý teraz žiada o zmenu, stavia pozdĺž lesoparku vedúceho do rekreačnej zóny niekoľko desiatok rodinných domov, cesta do tejto zóny IBV preťala lesopark.

Otázkou povolenia zmeny ÚP by sa malo zaoberať znovu zastupiteľstvo. Odbor územného rozvoja a koncepcií na mestskom úrade odporučil poslancom povolenie na spracovanie zmeny schváliť, rovnako bola za aj stavebná komisia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM