Rastislav Búgel Samospráva

Pomôžte vylepšiť verejný priestor: Trnavčania môžu hľadať novú náplň pre problematické miesta

V Trnave spúšťajú projekt Mestské zásahy. Jeho cieľom je vylepšenie verejného priestoru mesta po funkčnej a estetickej stránke s prispením samotných obyvateľov. Snahou je nájsť problematické alebo nevyužité miesta a kreatívne do nich zasiahnuť.

Ilustračný obrázok k článku Pomôžte vylepšiť verejný priestor: Trnavčania môžu hľadať novú náplň pre problematické miesta
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Zásah môže mať rôznu formu – od umeleckých inštalácií, úpravy zelene či tvorby nových zelených plôch až po zložitejšie architektonické koncepty.

V úzkej spolupráci

Mestské zásahy Trnava 2016 vznikajú v úzkej spolupráci občianskych združení Publikum.sk a ÚzemnéPlány.sk s mestom Trnava, ktoré má záujem vybrané návrhy realizovať. Z toho dôvodu bol zostavený panel odborníkov, ktorý všetky prijaté návrhy verejnosti posúdi a odporučí na realizáciu.

Výstupom bude publikácia

Trnavčania sa môžu zapojiť priamo – podaním podnetu alebo projektu. Uzávierka je 5. apríla 2016, podrobnosti o Mestských zásahoch 2016 sú na adresách trnava.zasahy.sk a facebook.com/Mes­tskeZasahyTT. Výstupom bude okrem iného publikácia a výstava, ktorá je naplánovaná na jún v Synagóge – centre súčasného umenia.

Začiatok v hlavnom meste

Mestské zásahy sa prvýkrát uskutočnili pred siedmimi rokmi v Bratislave z iniciatívy architektov Matúša Valla a Olivera Sadovského. Odvtedy myšlienku realizovali vo viacerých slovenských a českých mestách. Potvrdil sa zámer, že ide o dobrú možnosť, ako zapojiť širšiu odbornú i laickú verejnosť do riešenia problémov miest a diskutovať o nich. Informoval Michal Klembara z Publikum.sk.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM