Monika Földešiová Rôzne

Pošta vydá známku Ján Koniarek - Hlava Jána Krstiteľa

Pri príležitosti 60. výročia úmrtia zakladateľa moderného slovenského sochárstva Jána Koniarka vydá Slovenská pošta novú poštovú známku. Zaradila ju do svojho edičného programu a jej slávnostné uvedenie je naplánované na piatok 13. apríla v Trnave v

Známka Ján Koniarek (1878–1952) – Hlava Jána Krstiteľa v nominálnej hodnote 1,20 eura je dielom Františka Horniaka. V náklade 80.000 kusov ju ocelotlačou vytlačí Poštová tlačiareň cenín v Prahe. Hlava Jána Krstiteľa, ktorá patrí medzi reprezentačné umelcove diela, vznikla počas pôsobenia sochára v Belehrade. V rovnakom termíne preto pripravuje vydanie známky s témou Koniarek aj srbská pošta. Iniciátorom myšlienky bol Bohumil Chmelík, predseda občianskeho Trnavského fóra '89.
Ján Koniarek študoval v Budapešti a Mníchove, v rokoch 1908–1914 bol pedagógom na výtvarnej škole v Belehrade, v rokoch 1939–1940 na oddelení kreslenia a maľovania SVŠT v Bratislave. Od roku 1924 žil v Trnave. Koniarkova tvorba reprezentovala vrchol sochárskej produkcie na Slovensku začiatkom 20. storočia a začlenila slovenské sochárstvo do progresívneho európskeho prúdu. Po roku 1918 však nezískal dostatočné množstvo spoločenských objednávok, realizované pomníky predstavujú iba nepatrnú časť jeho návrhov. Preto sa viac zameral na intímnu drobnú plastiku, v ktorej miestami rezonuje secesná žánrovosť. Z pomníkov zaujíma popredné miesto v monumentálnom úsilí za 1. ČSR Pomník padlých (1929) pre Trnavu, v tomto meste sú aj jeho ďalšie diela – pomník Antona Bernoláka, Slovenského učeného tovarišstva a socha M. R. Štefánika, ktorá má byť najvýstižnejšou podobizňou tohto štátnika. V Galérii Jána Koniarka má umelec stálu expozíciu svojich diel. Je po ňom je pomenovaná aj jedna z ulíc v meste. Pochovaný je v Trnave, na starom cintoríne na Ulici T. Vansovej.

tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM