Zuzana Vajayová Rôzne

Pozastavenie výstavného programu v trnavskej galérii nemá obdobu

Za bezprecedentné v galerijnej praxi a ukážku praktík predošlého režimu považuje predsedníčka Rady galérií Slovenska Magdaléna Klobučníková pozastavenie výstavného programu Galérie Jána Koniarka (GJK) v Trnave.

Reaguje tým na krok zriaďovateľa – Trnavského samosprávneho kraja z tohto týždňa, ktorý tým neumožnil odvolanému riaditeľovi Vladimírovi Beskidovi zrealizovať posledné naplánované projekty na pôde GJK.

„Uvádzaný dôvod, zánik Galerijnej rady GJK, nie je relevantným dôvodom na takéto konanie. Výstavný plán GJK bol schválený Galerijnou radou GJK a je záväzný pre rok 2011. Galéria je samostatným právnym subjektom, samostatne hospodári, vo svojom mene nadobúda práva a povinnosti a zaväzuje sa. Dohodnutie výstav na rok 2011 je záväzkom právneho subjektu galérie a jej výsostným právom,“ uvádza Klobučníková v proteste, ktorý zaslala zastupujúcemu riaditeľovi Jakubovi Slobodníkovi a ďalším subjektom.

Riaditeľa GJK V. Beskida odvolali pred dvoma mesiacmi pre zlú riadiacu prácu v zariadení. Odborná verejnosť považuje dôvody za vykonštruované, sú podľa nej snahou o etablovanie iných ľudí do vedenia galérie.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM