Dominika Handzušová Samospráva

Poznáme kompletný volebný program pravice: Čo sľubuje pre váš volebný obvod?

Dva mesiace pred komunálnymi voľbami predstavila koalícia Naše mesTTo ako prvá v Trnave svoj volebný program. Zaradila doň napríklad internet zdarma, či rezidenčnú kartu Trnavčana.

Ilustračný obrázok k článku Poznáme kompletný volebný program pravice: Čo sľubuje pre váš volebný obvod?
Foto: Dominika Handzušová

Volebný program pravicovej koalície zloženej zo strán KDH, OĽaNO, SDKÚ-DS, NOVA, SaS a Strana zelených je rozdelený do piatich oblastí. Nájdeme v nich sľuby, ktoré sa dotýkajú Trnavčanov bez ohľadu na obvody. Tie si však pripravili aj niekoľko vlastných bodov programu.

Žiť aktívnejšie a zdravšie

V prvom a poslednom bode s vlastným mottom si prídu na svoje najmä deti a športovci. Pravica v ňom sľubuje napríklad podporu výstavby aquaparku či rekonštrukciu mestskej športovej haly. Vybudovať chce cyklistické prepojenie z centra mesta do Kamenáča, na Kopánku, do Štrkov a Modranky. V rámci neho plánuje tiež veľký okruh pre inline korčuliarov. Lesopark Štrky chce zrevitalizovať na atraktívnu oddychovú zónu.

Detské ihrisko a voľnočasové centrum pre deti a mládež. Tie sľubujú pre každé sídlisko. Naše mesTTo chce podporiť aj vznik nových materských centier a interiérových ihrísk pre deti. Športoviská na základných školách chce otvoriť aj jednotlivcom a športovým klubom. Investovať plánuje do budov škôl a do modernizácie vzdelávacieho procesu detí. Tie by mali mať v materských školách dostatok miesta.

Budovy mestskej polikliniky by mali prejsť rekonštrukciou a modernizáciou. Pravica sľubuje rozšírenie bezplatného wifi internetu nielen do nich, ale aj na všetky sídliská. Jednou z najväčších zaujímavostí vo volebnom programe je návrat k v minulosti toľko diskutovanej téme. Naše mesTTo chce zaviesť rezidenčnú kartu Trnavčana so zľavami a výhodami pre obyvateľov mesta.

Žiť dôstojnejšie a bezpečnejšie

Pravicová koalícia nezabúda na seniorov. Samozrejmosťou má byť kompletná rekonštrukcia a zlepšenie kvality služieb v Zariadení pre seniorov. Kapacitu Zariadenia opatrovateľskej služby chce rozšíriť o ďalších minimálne osemdesiat miest. Zaujímavosťou je plánovaná spolupráca s obchodnými reťazcami: „Zriadime predajňu základných potravín pre sociálne odkázaných seniorov za zvýhodnené ceny,“ sľubuje jeden z bodov programu.

Naše mesTTo chce pokračovať v odstraňovaní bariér na chodníkoch a vo verejných budovách. Chodníky, cesty a parkoviská, ktoré sú v nelichotivom stave, prejdú opravami. Nové parkovacie miesta by mali pribudnúť pri Fakultnej nemocnici v Trnave, na území mesta aj parkovacie domy – prioritne v historickom centre na Halenárskej. Najmä obvody Trnava – juh a Trnava – Modranka podporujú pre nich, no i pre celé mesto dôležitý bod programu – výstavbu južného cestného obchvatu mesta. Západ zasa myslí na cestné prepojenie Prednádražia s Bratislavskou cestou.

Bezpečnosť vodičov a chodcov chce pravica zvýšiť lepším osvetlením ciest, ulíc a priechodov pre chodcov. Jedným zo zásadných bodov programu týkajúcich sa bezpečnosti je zefektívnenie činnosti mestskej polície a rozšírenie kamerového bezpečnostného systému mesta.

Žiť modernejšie

Volebný program myslí samozrejme aj na zeleň, a to nie len sídliskovú. Zrevitalizovať chce Ružový park a Námestie SNP, pribudnúť by mal parčík Bela IV. v lokalite Horné Bašty – Rybníková ulica. „Vrátime život stredovekým hradbám a sprístupníme ich verejnosti,“ sľubuje. Historické centrum mesta má pokročiť v obnove na uliciach Štefánikova, Hviezdoslavova, Dolné bašty, Hollého a Halenárska. Jeho rozvoj chce pravica podporiť rozšírením do priestorov bývalého cukrovaru.

Mestský úrad by mal byť podľa pravice modernou otvorenou a spoľahlivou inštitúciou slúžiacou všetkým Trnavčanom. „Zavedieme participatívny rozpočet mesta, ktorý vytvorí priestor pre občanov mesta Trnava rozhodovať o ich oprávnených požiadavkách prostredníctvom elektronického referenda,“ sľubuje ďalší zo zaujímavých bodov programu.

Kandidát na primátora Ján Žitňanský vyzval svojho súpera, kandidáta ľavice Bystríka Stanka, aby predložil Trnavčanom svoj vlastný program. „Už teraz sa teším na programovú konfrontáciu,“ dodal Žitňanský.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM