Rastislav Búgel Samospráva Samospráva

Prebytok vyše štyri a pol milióna: Trnave k tomu pomohol dobrý výber daní a poplatkov

Mesto Trnava hospodárilo vlani s prebytkom 4,534 milióna eur. Takmer celú sumu, 4,519 milióna eur, radnica navrhuje prideliť do rezervného fondu a zostatok účelovo určených bežných príjmov z roku 2015 vo výške 15 211 eur na použitie v roku 2016.

Ilustračný obrázok k článku Prebytok vyše štyri a pol milióna: Trnave k tomu pomohol dobrý výber daní a poplatkov
Zdroj: TASR

Rozhodnú o tom poslanci mestského zastupiteľstva na svojej aprílovej schôdzi. Vlaňajší rozpočet Trnavy mal spolu štyri aktualizácie. Podľa záverečného účtu, ktorý mesto zverejnilo na webovej stránke, boli bežné príjmy mesta Trnava na rok 2015 rozpočtované vo výške 42,917 milióna eur v skutočnosti prekročené o 1,243 milióna eur hlavne zásluhou z výberu dane z nehnuteľností, poplatku za uloženie odpadu, z úhrad za dočasné parkovanie, za pokuty, z nájomného, odvodu z hazardných hier a aj z podielu na výnose dane z príjmov fyzických osôb.

Kapitálové príjmy rozpočtované vo výške 873 151 eur boli v skutočnosti nižšie o 274 757 eur, predovšetkým z dôvodu nižšieho príjmu z predaja majetku v súvislosti s neúspešnými obchodnými verejnými súťažami na predaj pozemkov v lokalite Kočišské. Rozpočtované bežné výdavky vo výške 40,290 milióna eur boli nižšie o 1,787 milió­na eur.

K úspore bežných výdavkov došlo vo všetkých programoch rozpočtu s výnimkou programu Bytová výstavba, kde boli rozpočtované len výdavky na prenesený výkon štátnej správy v oblasti bývania.

Kapitálové výdavky rozpočtované vo výške 5,753 milióna eur boli nakoniec nižšie o 1,813 milióna eur. Z dôvodu nevhodných klimatických podmienok a zdĺhavého verejného obstarávania neboli niektoré investičné akcie realizované, prípadne dokončené. Suma 866 331 eur na investičné akcie by mala byť posunutá na rok 2016, okrem iného na výstavbu parkovísk, projektovú dokumentáciu k rekonštrukcii vozoviek, ihrísk a parkov a na realizáciu niektorých týchto projektov. V návrhu je aj realizácia novej kazety na skládke komunálneho odpadu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM