Dominika Handzušová Kultúra

Prežite Noc v múzeu: Pozrite sa ako sa menila móda v Trnave

Druhá z cyklu komentovaných prezentácií fotografií a pohľadníc sa upriami na módu Trnavčanov počas jedného storočia. Okrem nej si Západoslovenské múzeum pripravilo na Noc múzeí a galérií aj ďalšie lahôdky.

Ilustračný obrázok k článku Prežite Noc v múzeu: Pozrite sa ako sa menila móda v Trnave
Zdroj: TASR

Pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí a galérií otvárajú tieto inštitúcie svoje brány návštevníkom v nezvyčajné hodiny. Západoslovenské múzeum pripravilo aj tento rok podujatie s názvom Noc v múzeu.

Tri výstavy so sprievodom

„V sobotu 16. mája zostanú brány múzea otvorené pre záujemcov hneď po ukončení bežnej víkendovej prevádzky. V čase od 17:00 do 22:00 hod. bude pripravený program v budove na Múzejnom námestí,“ informuje Západoslovenské múzeum.

Na Noc v múzeu si pripravilo niekoľko zaujímavých výstav. Od 17:00 hod. si môžete pozrieť výstavu Druhá svetová vojna a Trnava, ktorou bude sprevádzať Lucia Duchoňová. Od 18:00 hod. bude Miroslav Hornáček komentovať sprievod výstavou Maroko – raj geológov. Vernisážou o 19:00 hod. otvorí múzeum výstavu Suprašliansky kó­dex.

Storočie módy

Vyvrcholením večera bude komentovaná prezentácia fotografií a starých pohľadníc. Od 20:30 hod. si na nich budete môcť pozrieť, ako sa móda Trnavčanov menila počas jedného storočia, od roku 1880 po rok 1980. „Prezentácia Storočie módy na trnavských fotografiách 1880–1980 obsahuje okolo 250 fotografií zo zbierok Západoslovenského múzea v Trnave a zo súkromných rodinných albumov, na ktorých predstavíme meniacu sa módu po desaťročiach,“ povedala Simona Jurčová, ktorá bude prezentáciu komentovať.

Prezentácie je podľa nej zameraná na fotografie zobrazujúce Trnavčanov a Trnavčanky na ateliérových fotografiách, hromadných záberoch, prípadne na fotografiách v trnavských uliciach. „Iste bude zaujímavé napríklad doplnenie podoby k Trnavčanom nám známym podľa mena, ktorých životy boli s týmto mestom úzko spojené,“ dodala historička. Projekt je pripravený otvoreným rodinným spôsobom s diskusiou účastníkov.

Noc múzeí a galérií si môžete užiť aj v Galérii Jána Koniareka a na hrade Červený Kameň.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM