Monika Földešiová Tlačové správy

Prezrádzame o zatepľovaní: Čo je pravda a čo mýtus?

V dnešnej dobe si už takmer každý z nás uvedomuje, že najúčinnejšou ochranou našich domácností pred neustále rastúcimi cenami za vykurovanie je zateplenie budov. Pri riešení zatepľovania v praxi však stále mnohí nemajú dostatok potrebných vedomostí.

Ilustračný obrázok k článku Prezrádzame o zatepľovaní: Čo je pravda a čo mýtus?
Zdroj: Dnes24.sk

Je to spôsobené aj tým, že veľa „zaručených“ faktov, ktoré medzi verejnosťou kolujú, sa zakladá na polopravdách a niekedy dokonca až nezmysloch. Bohužiaľ, takýto zmätok nám niekedy spôsobujú odborníci s nedostatočnými informáciami, často aj samozvaní. Prinášame vám najčastejšie tvrdenia, ktoré vás môžu ľahko popliesť na ceste k pohodlnému, zdravému a úspornému bývaniu.

1. Zatepľovanie je len moderný a populárny trend

Vybavenie nových i starších domov vrstvou tepelnej izolácie nie je spôsobené žiadnou módnou vlnou. Množstvo plynu a elektriny, ktoré dnes naše príbytky spotrebujú nedokážeme v budúcnosti dlhodobo zabezpečiť. A napriek vývoju moderných technológií stavebný materiál, ktorý by sám o sebe dokázal udržať komfortnú teplotu v budove bez toho, aby nezabral z jej pôdorysu viac ako pol metra po celom obvode, zatiaľ neexistuje.

2. Zatepľovanie je drahé

Onova domu spojená so zatepľovaním je projektom, ktorý si vyžaduje investíciu, je však veľmi krátkozraké hodnotiť jej výšku krátkodobo. Každý majiteľ domu alebo bytu by si mal uvedomiť, že zateplenie zvýši energetickú hospodárnosť budovy, komfort bývania a zároveň aj zníži prevádzkové náklady..

3. Hrúbka izolácie 7 cm úplne postačí

Nedá sa všeobecne povedať, aký typ a hrúbka izolačného materiálu sa hodí na každú stavbu. Tieto údaje musí posúdiť a navrhnúť odborník individuálne pre konkrétny dom. Na hrúbke a druhu tepelnej izolácie sa šetriť neoplatí. Najväčšiu časť rozpočtu celkovej obnovy budov tvoria fixné výdavky spojené so stavebnými a lešenárskymi prácami, a náklady na dalšie komponenty zatepľovacieho systému (lepidlo, sieťka, kotvy, omietka…). Zvýšená cena za hrubší izolačný materiál celkové náklady významne neovplyvní. Investícia do zateplenia je na niekoľko rokov a pri vyššej hrúbke izolantu dokáže budova ušetriť viac na nákladoch za vykurovanie a teda aj doba návratnosti sa skracuje. V súčastnosti sa na zateplenie fasády používa 10 – 12 cm hrúbka.

4. Minerálna vlna je dvakrát drahšia ako polystyrén

Takéto tvrdenie odradilo už mnohých investorov pri výbere izolačného materiálu. Minerálna vlna má síce o niečo vyššiu cenu ako polystyrén, ale celkové náklady na zatepľovanie budovy s rovnakou povrchovou plochou pri jej použití sú len o cca 15 – 20 % vyššie ako pri izolácii polystyrénom. Pri voľbe izolácie a zvažovaní investície by majitelia domov nemali zabúdať ani na dlhodobú životnosť minerálnej vlny. Tieto parametre totiž užívateľom v budúcnosti mierne zvýšené náklady spoľahlivo vynahradia.

Novinkou na trhu tepelno – izolačných materiálov je fasádna doska so špeciálnou povrchovou úpravou SMARTwall, (http://www.fasadnadoska.sk/precosmartwall) ktorá výrazne urýchli celkový čas zateplenia a realizátorom uľahčí manipuláciu. Ak sa rozhodnete pre tento inovatívny produkt, môžete do konca mája okrem zľavy zároveň vyhrať aj SMARTfón.

5. Kvalitu izolačního materiálu určuje hrúbka

Treba pripomenúť, že pre kvalitu zateplenia nie je dôležitá len hrúbka izolačnej vrstvy, ale aj jej schopnosť tepelne izolovať, ktorá sa vyjadruje koeficientom prestupu tepla ƛ (lambda). Štruktúra niektorých materiálov skrátka spôsobuje, že izolujú v rovnakej hrúbke lepšie ako iné. Fasádna doska z minerálnej vlnyod Knauf Insulation, . Vďaka špeciálnej orientácii vlákien dokáže ušetriť 10 % z hrúbky použitého materiálu pri dosiahnutí výborných tepelnoizolačných vlastností (lambda = 0,036). Minerálna doska SMARTwall je vhodná na zateplenie starších budov, ako aj novostavieb.

6. Na panelové domy sa používa polystyrén

Takéto pravidlo mohli mnohí z nás odpozorovať z praxe, nie je však podložené žiadnou normou. Polystyrén i minerálna vlna rovnako dobre spĺňajú podmienku tepelnej izolácie. Prednosťou minerálnej vlny je jej protipožiarna bezpečnosť – nehorí ani nešíri plameň . Práve pre jej zaradenie v triede reakcie na oheň A1 (označenie pre nehorľavý materiál), prikazuje norma jej použitie pri dodatočnom zatepľovaní budov vyšších ako 22,5 m. Fasádna doska SMARTwall taktiež výborne pohlcuje vonkajší hluk, čo ocenia predovšetkým tí, ktorí bývajú v blízkosti železnice či dopravných uzlov. Niektoré stavebné firmy uprednostňujú polystyrén kvôli ľahšej manipulácii, táto výhoda je však zjavná pre realizátorov. Minerálne dosky sú flexibilné a výborne sa prispôsobujú lokálnym nerovnostiam stien aj pri zložitých tvaroch, čím zabraňujú vzniku netesností, ktoré vedú k vytváraniu tepelných mostov. Pretože minerálna vlna má vláknitú štruktúru, dokáže výborne prepúšťať vzduch a vlhkosť v podobe vodných pár, čím stena domu získava priedušnosť a dom „dýcha“. Vďaka hydrofobizačným prvkom len v zanedbateľnej miere zadržiava vlhkosť z prenikajúceho vzduchu a taktiež nenasiaka vlhkosť z okolitých materiálov.

Viac info na www.fasadnadoska.sk alebo www.knaufinsulation.sk

PREZRÁDZAME O ZATEPLOVANÍ: ČO JE PRAVDA A ČO MÝTUS?
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM