Dominika Handzušová Kultúra

Príbehy, tajomstvá a osobnosti nášho mesta: Kompletný PROGRAM Potuliek Malým Rímom

Mestská samospráva pripravila aj tento rok obľúbené Potulky Malým Rímom. Pozrite si, na aké miesta vás môžu zaviesť a aké príbehy, fakty a mýty z histórie Trnavy na vás čakajú.

Ilustračný obrázok k článku Príbehy, tajomstvá a osobnosti nášho mesta: Kompletný PROGRAM Potuliek Malým Rímom
Zdroj: TASR

Potulky sa začínajú vždy v nedeľu o 15:30 hod. pri mestskej veži. Výnimkou je mimoriadna prehliadka v piatok 7. augusta so začiatkom o 15:00 hod. pred vstupom do vojenského archívu. Vstupenky na Potulky Malým Rímom si môžete kúpiť v mestskej veži.

Horí! Blížnemu na pomoc, ochrániť životy a majetok!

  • 5. júla o 15:30 hod., sprevádza Ivan Mička

    Reč bude o veľkých požiaroch, ktoré dramaticky menili tvár nášho mesta a o histórii a súčasnosti požiarnej ochrany. Uvidíte originál unikátneho historického obrazu horiacej Trnavy v roku 1666, navštívite priestory Dobrovoľného hasičského zboru a obzriete si aj modernú hasičskú techniku.

Lingua latina nos circumiacent – Latinčina ktorá nás obkolesuje

  • 12. júla o 15:30 hod., sprevádza Zuzana Rábiková

    Trnava je mesto bohaté na najrôznejšie latinské nápisy. Svetské i cirkevné. Tak ako v minulosti, keď gramotnosť nebola samozrejmosťou, aj dnes sú pre mnohých z nás latinské nápisy zahalené rúškom tajomstva. Poodhaľte význam skratiek, symbolov, slov či nápisov na niektorých významných pamiatkach v historickom cen­tre

Kadiaľ tiekla Trnávka

  • 19. júla o 15:30 hod., sprevádza Peter Wagner

    Na potulke, ktorej dĺžka bude takmer 1 km, budete kráčať po stopách potoka Trnávky a dozviete sa mnoho zaujímavostí z rôznych častí jej toku.

Meštianska architektúra

  • 26. júla o 15:30 hod., sprevádzajú Daniela Zacharová a Milan Kazimír

    Potulkou po historickom centre si priblížite premeny trnavského meštianskeho domu od drevozemného polozahĺbeného obydlia, ktoré stálo pri zrode mesta, až po súčasnosť. Dozviete sa, ako sa formovali jeho rozmery, dispozícia či použitý materiál, akým nástrahám či módnym vlnám v priebehu dejín čelil a ako sa tieto okolnosti odzrkadlili na jeho podobe.

Minulosť a súčasnosť Trnavskej univerzity

  • 2. augusta o 15:30 hod., sprevádza Michal Žitňanský

    Pri príležitosti 380. výročia Trnavskej univerzity si pripomeniete minulosť tejto historicky významnej vzdelávacej inštitúcie, nazriete do Pazmanea a dozviete sa ešte mnoho zaujímavostí o vzťahu mesta a univerzity.

Tajomstvá vojenského archívu

  • 7. augusta o 15:00 hod. na Univerzitnom námestí, sprevádzajú Jozef Petráš, Daniela Nemčeková a Jaroslava Žuffová

    Mimoriadna potulka ponúkne unikátnu možnosť nahliadnuť do nedostupného objektu veľkolepého areálu bývalej Trnavskej univerzity a dozvedieť sa niečo z histórie a súčasnosti vojenského archívnictva.

Kde strieľali trnavskí ostrostrelci

  • 16. augusta o 15:30 hod., sprevádza Simonne Jurčová

    Malý výlet v čase na Šištót, niekdajšiu trnavskú strelnicu, sa začne rozprávaním o Dolnej bráne a širšom okolí, budove súdu, streleckej záhrade, dnes Ružovom sade. Prejdete parkom, zastavíte sa pri Emmerovej vile, pri dnešnom detskom ihrisku a skautskom dome. Potulka sa končí v Západoslovenskom múzeu pri jedinečnej zbierke zreštaurovaných ručne maľovaných terčov s rozličnými historickými výjavmi.

Štúrovci a Trnava

  • 23. augusta o 15:30 hod., sprevádza Ferdinand Mak

    Pri príležitosti Roku Ľudovíta Štúra upriami ďalšia potulka pozornosť na významné štúrovské osobnosti Trnavy (Tamaškovič, Dohnány, Dobšinský). Rozprávanie zavŕši v Múzeu knižnej kultúry na výstave Ľudovít Štúr a jeho doba.

Tiché príbehy historických portálov

  • 30. augusta o 15:30 hod., sprevádzajú Daniela Zacharová a Milan Kazimír

    Najkrajšie historické portály v centre mesta vypovedajú nielen o tvarovej pestrosti a rôznorodosti slohových štýlov, ale aj o funkcii stavieb a estetickom cítení ich majiteľov.

Mohlo by vás zaujímať:
Filmová nádielka pod holým nebom opäť v Trnave: Aké snímky prinesie Bažant Kinematograf toto leto?
Pešia zóna aj tento rok ožije kultúrou: TOTO je kompletný program Leta na korze

Foto: ilustračné, mesto Trnava

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM